Taşınmaz değerlemede CBS'nin kullanım olanakları
GIS usage possibilities in real estate evaluation
- Tez No: 223635
- Danışmanlar: PROF.DR. DURSUN ZAFER ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Taşınmaz Değerlemesi, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Çoklu Karar Verme Yöntemi, Real Estate Evaluation, Geographical Information Systems, Multi Criterion Analysis Method
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Taşınmaz Değerleme ülkemizde son yıllarda popülerliğini arttıran ve günümüz gözde meslekleri arasına giren bir meslek dalıdır. Ancak taşınmaz değerlemesi ülkemizde hala tam rayına oturmayan ve belirli temel ilkelere dayandırılamamış bir meslek dalıdır. Buna örnek olarak çeşitli kurumlarda aynı taşınmaza ait birbirinden çok farklı değerlerin bulunmasını gösterebiliriz. Ayrıca ülkemizde taşınmaz değerleme uzmanlığı için lisanslama işlemini yapan Sermaye Piyasa Kurulun'dan lisans almak için, üniversitelerin herhangi bir lisans bölümünden mezun olmak yeterli koşul olarak görülmektedir. Buda taşınmaz değerlemesinin iç içe olduğu diğer bilim dallarına yabancı olan kişilere lisans verilmesini sağlamaktadır. Bu çalışmada, ülkemizde mevcut mevzuatlar açısından taşınmaz değerlemesi konusu incelenmiş ve şuan için uygulamada kullanılan çeşitli taşınmaz değerleme yöntemlerine değinilmiştir. Ayrıca taşınmaz değerlemesinin veri tabanı sistemlerine dayalı bir şekilde yapılabilmesinde Coğrafi Bilgi Sistemlerinin getireceği olanaklar ve bu sistem içerisinde kullanılabilecek olan taşınmaz değerlemesinde Çoklu Karar Verme Yöntemi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Real Estate Evaluation is increasingly becoming more popular and it is has became highly preferable career. On the other hand, it is a business which has not been based on basic principles and not totally been ordered. It can be examples that different evaluation values for the same real estate might be calculated by different establishments. In Turkey, for official real estate evaluation a certificate given by the Capital Markets Board (CMB) should be taken. Everybody who is graduated from university may get this certificate. Thus, who doesn?t have a background about the related disciplines with real estate may get this certificate also. In this study, issue of real estate evaluation is examined based on present legislation in Turkey and different real estate evaluation methods which are used in our country are mentioned. Usage possibilities of GIS to constitute real estate evaluation based on database systems and multi criterion analysis method that can be used in this system for real estate evaluation are examined.