Uçucu küllü düşük ve yüksek mukavemetli betonların elastiklik modülünün incelenmesi
The investigation on the modulus of elasticity of fly ash concrete of high and low resistance
  1. Tez No: 223639
  2. Yazar: RANA TANGÜNER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elastiklik modülü, uçucu kül, beton, Modulus of Elasticity, Fly Ash, Concrete
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalısmada, betonun elastisite modülüne uçucu külün etkisi incelenmistir. Üretilen 15 tip betonun 6 tanesi sadece portland çimentosuyla,9 tanesi de uçucu kül ilave etmek suretiyle hazırlanmıstır. Bu konu çerçevesinde farklı çimento dozajlarında, farklı su/çimento oranlarında ve de farklı karısımlarda 15 ayrı seri beton üretilmistir. Her seri 6 adet silindir numuneden olusmaktadır. Üretilen betonlar üzerinde elastisite modülü, basınç dayanımı ve ultra ses hızı ile ilgili deneyler yapılmıs, bu deneysel veriler kullanılarak örnegin, elastiklik modülü ile basınç dayanımı arasındaki iliskiler incelenmistir. Yapılan incelemeler sonucunda da, betonun elastiklik modülü ile basınç dayanımı arasında korelasyonu yüksek bagıntılar elde edilmistir. Bu bagıntıların TS500 standartlarındaki benzerleri ile kıyaslanması sonucu, deneysel yolla elde edilmis bagıntıların elastiklik modülü hesaplamalarında gerçege yakın sonuçlar ortaya koydugu anlasılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of fly ash on the modulus of elasticity of concrete has been investigated. 15 kinds of concrete were produced and 6 of them were prepared with only portland cement, 9 of them were produced as adding fly ash in portland cement. According to this topic 15 different series of concrete with different cement dosages, water/cement ratios, admixtures are prepared. Each concrete series consist of 6 cylinder specimens. Some experiments that related with modulus of elasticity, compressive strength and ultra pulse velocity were applied over these concrete specimens. By using this experimental data, for example relations between modulus of elasticity and compressive strength were investigated. As a result, high correlations between modulus of elasticity and compressive strength were found and after discussing this correlation with TS500 standards, the correlations which were found by experimental ways can give more realistic approaches in calculation of modulus of elasticity.