Komşu binaların pasif ve aktif titreşim kontrolü
Passive and active vibration control of adjacent buildings
- Tez No: 223638
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜNAL ALDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
- Anahtar Kelimeler: Titresim Kontrolü, Aktif Kontrol Sistemleri, Pasif Kontrol Sistemleri, Vibration Control, Active Control Techniques, Passive Control Techniques
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalısmada, farklı dinamik özelliklere sahip komsu iki binada aktif ve pasif kontrol kuvvetleri kullanılarak titresim kontrolü yapılmıstır. Çalısma kapsamında ilk adımda, binaların kontrol kuvvetleri uygulanmadıgı mevcut durumda yaptıkları deplasmanlar hesaplanmıstır. Binaların yaptıgı deplasman degerleri ile binalar arasındaki derz aralıgı karsılastırıldıgında binaların depreme maruz kalmaları durumunda birbirlerine çarptıkları görülmüstür. Aralarında yeterli derz aralıgının bırakılmamasından ötürü deprem yükleri altında komsu binaların birbirine uyguladıgı çarpma kuvveti etkisini ortadan kaldırmak için uygulanması gereken pasif ve aktif kontrol kuvvetlerinin mertebesi yapılan analizler sonucunda tespit edilmis ve sonuçlar karsılastırmalı olarak irdelenmistir. Analizler sonucunda aktif kontrol kuvveti uygulanması halinin pasif kontrol kuvveti uygulanması haline göre daha elverisli ve ekonomik sonuçlar verdigi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study, passive and active control techniques are applied to adjacent buildings that has different dynamic characteristics for controlling vibration. In the first step of study, maximum displacements are calculated for simple buildings that is no passive and active control techniques are applied. If we want to compare displacements of buildings and interval that is between buildings, we understand that buildings strike to each other, when the earthquake forces are applied. Because of there is no enough interval between buildings, impact force is occured. Stage of passive and active forces are calculated to remove impacy force and results are examined. Finally we can understand that active control techniques are more economic and suitable than passive control techniques.