Çift yönlü asansör fren bloklarının modellenmesi ve sonlu elemanların analizi
Modeling and finite element analisys of double direction elevator brake blocks
- Tez No: 223641
- Danışmanlar: DOÇ.DR. C. ERDEM İMRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Silindir Tipi Ani Güvenlik Tertibatı, Sonlu Elemanlar, Abaqus/Cae, Cylindrical Type Instantaneous Safety Gear, Finite Elements, Abaqus/Cae
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Asansör tesislerinin en önemli güvenlik elemanlarından biri olan silindir tipi güvenlik tertibatlarının, parasüt fren sisteminin devreye girmesi sonucu yüksek gerilmelere ve fren ivmelerine maruz kaldıgı gözlemlenmistir. Silindir tipi ani frenlemeli güvenlik tertibatında parasüt freni esnasında maruz kaldıgı kuvvet ve gerilmelerin hesaplanması için en uygun formüller ve denklemler çıkartılmıstır. Üç degisik metotla, sonlu elemanlar, analitik ve deneysel metotlarla silindir tipi ani frenlemeli güvenlik tertibatı analizi yapılmıstır. Analitik ve deneysel metotlarla elde edilen sonuçlarla ABAQUS/CAE paket programı kullanılarak sonlu elemanlar metoduyla tespit edilen gerilme, sehim, deformasyon, frenleme süresi, mesafesi, ivmesi ve hız degerleri karsılastırılarak, sonlu elemanlar metodunun bu problemde dogrulugu arastırılmıstır. Bu çalısmanın sonucunda ABAQUS/CAE paket programı kullanılarak sonlu elemanlar metodu ile elde edilen sonuçların hata mertebeleri dikkate alındıgında, kılavuz rayların ve güvenlik tertibatının sonlu eleman modellemesinde kullanılan eleman tipinin ve sınır sartlarının tatminkâr hassasiyette sonuçlar verdigi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
It has been seen, that Cylindrical Type Instantaneous Safety Gear, which is one of the most important element of elevator system, during safety gear operation is being exposed to high stresses and brake accelerations. It has been determined suitable formulas in order to calculate the forces and stresses that effect blocks of cylindrical type instantaneous safety gear. Later on, it has been analyzed cylindrical safety gear by using three different methods, are finite elements, analytical and experimental methods. Reliability of finite element methods for this problem by comparing results of analytical and experimental methods with the results, which are stresses, deflections, deformations, braking times, distances, accelerations and speeds, found with finite elements methods by using ABAQUS/CAE software has been investigated. As a result of this study, according to the level of error of the results, found with Finite Elements Methods by using ABAQUS/CAE software, it is clearly seen that the element type and boundary conditions used in finite element modeling give results with satisfactory precisions.