The use of plastic waste materials in asphalt pavements
Plastik atıkların asfalt yol kaplamalarında kullanılması
  1. Tez No: 223642
  2. Yazar: ÇAĞLAR GİRİFTİNOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRİYE İYİNAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık plastikler, Asfalt kaplamalar, Performans, Waste plastics, Asphalt pavements, Performance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ulaştırma Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalısmada, öncelikle tezin amacına yönelik temel bilgileri saglamak amacıyla temel polimer kavramları, polimerlerin fiziksel özellikleri, polimer çesitleri, plastikler ve plastik türleri hakkında bilgi verilmistir. Ayrıca, çesitli polimerlerden kaynaklanan katı atık türleri belirtildikten sonra bu tür atıkları olusturan faktörler incelenmistir. Plastik atıkların geri dönüstürülmesi, geri dönüsüm metotları ve yeniden yol insaatında kullanılması tez çalısmasının temelini olusturulmustur. Atık plastiklerin performansını etkileyen degiskenlerin etkileri sırasıyla arastırıldıktan sonra örnek çalısmalar ile plastik atık kullanılarak yapılan yolların fiziksel, kimyasal ve ekonomik degerlendirmesi yapılmıstır. Elde edilen sonuçlara göre plastik atıkların kullanılması, trafik kompozisyonuna, miktarına, iklim sartlarına, göre belirlenmelidir. Belirlenen plastik atık olabildigince asfalt karısımına karıstırılmalıdır. Sonuç olarak plastik atıkların üzerinde yapılması gereken çalısmaların yolların planlanması asamasında göz önünde bulundurulması gerektigi ve mevcut yollarda yapılacak çalısmalarda ise plastik atıkların asfalt yol kaplamalarında davranıslarının dikkate alınarak karar verilmesi gerektigi sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study first, it is given some information about polymer terminology, physical properties of polymers, polymer types, plastics and plastic types to supply a basis for this thesis. Moreover, after explaining the types of waste materials sources on polymers and other main sources are explained in detail. The main subject of the thesis, recycling of the waste materials, recycling methods and re-using them in road construction is examined about their performance and factors that effect their performance. After a detail study about the performance factors was made, with some sample studies were determined physical, chemical and a cost analysis of using waste materials in pavements. Results of the study show that, the usage of the plastic waste must be decided according to composition, volume of the traffic and climate. The waste plastic should be placed and mixed as possibly as in to the asphalt pavement. As a result, all study shows that using the plastic waste in asphalt pavement must be taken into consideration during highway planning studies and to make a decision about plastic waste in asphalt pavement construction on existing highways; pavement behavior must be considered as well.