İstanbul metrosu Koska tünelleri yüzey deformasyon analizi
Surface deformation analyse of Istanbul subway Koska tunnels
- Tez No: 223648
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYKUT ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deformasyon, Geoteknik, Tahkimat Sistemi, Tünel, Deformation, Geotechnics, Support System, Tunnel
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, elde edilen veriler kullanılarak İstanbul Metrosu, Koska Bölgesi tünellerinin deformasyon grafikleri elde edilmiştir. Uygulanan tahkimat sistemi elemanları ve değişen sayıları belirlenmiş, tutanaklardan ayna jeolojileri ve RMR (Rock Mass Rating) değerleri alınmış, fay ve süreksizlik düzlemleri belirlenerek tüm bunların deformasyonlara etkisi, karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Ayrıca bir tünel kazısının, diğer bir tünelin yüzey deformasyonlarına etkisi de incelenmiştir. Sonuç olarak, yüzey deformasyonlarında? yapısal jeoloji, geoteknik parametreler, kaya kütlesi sınıfı, yanyana tünel açımı ve destek sistemi etkin parametreler olarak belirlenmiştir. Ayrıca ampirikyarı teorik bağıntılarla tahmini deformasyonlar hesaplanmıştır. Gerçek okumalarla kıyaslama yapılarak, yüzey deformasyonlarının, tehlike yaratacak çok büyük değerlere ulaşmaması için gerekli önlemlerin alındığı ve Yeni Avusturya Tünelcilik Metodunun tecrübeye dayalı metot değişimiözelliğinin kullanıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the deformation graphics of İstanbul Subway Koska tunnels are constituted by using data obtained. The support system elements and their changing quantities are determined, face geological properties and RMR (Rock Mass Rating) values are given, the fault zone is determined and effects of all these on deformations are analyzed. Consequently, geotechnical parameters, geological profile, rock mass ratio, closer tunnel excavation and support system are determined as effective parameters of surface deformations. In addition, estimated deformations are calculated by using empiricalsemi theoretical correlations. By comparing the real deformations and estimated deformations, it is determined that necessary precautions had been taken for preventing dangerous increase of deformation and the property of New Austrian Tunneling Method ?changing method based on experiencehad been used.