Radyo frekansıyla tanımlama teknolojisinin uygulanması kararının bulanık a nalitik hiyerarşi yöntemi ile değerlendirilmesi: Bankacılık sektöründe bir uygulama
Evaluating the decision to adopt radio frequency identification technology using fuzzy analytical hierarchy process: A study at banking industry
  1. Tez No: 223647
  2. Yazar: GÜLÇİN ORANLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DEMET BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Radyo frekansıyla tanımlama, RFID, Çok ölçütlü karar verme, Bulanık küme, Bulanık AHY, Radio frequency identification, RFID, Multi-criteria decision making, Fuzzy sets, Fuzzy AHP
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Radyo Frekansıyla Tanımlama (Radio Frequency Identification-RFID), ortaya çıkısı 1940`lı yıllara dayanmasına ragmen, son birkaç yıldır oldukça yaygınlasan ve birçok alanda uygulamasıyla karsılastıgımız bir ?Otomatik Tanıma ve Veri Toplama (OT/VT)? teknolojisidir. Bu çalısmada, hakkında çok farklı yorumlar yapılan bu teknolojinin, bankacılık sektöründe faaliyet gösteren bir firmada uygulanması kararı, bulanık analitik hiyerarsi yöntemiyle degerlendirilmistir. Bu kapsamda, öncelikle, radyo frekansıyla tanımlama hakkında detaylı bilgi verilmistir. Ardından, çok ölçütlü karar verme tekniklerine, bulanık kümeler kuramına ve literatürde kullanılan çesitli bulanık AHY uygulamalarına deginilmistir. Karar verme problemine temel olusturacak kriterler belirlenmis ve bunların ikili karsılastırmalarının yapılabilmesi için bir anket hazırlanmıstır. Bu anketin, firma yetkilileri tarafından cevaplandırılmasıyla elde edilen sonuçlar, Chang`in mertebe analizi yöntemi kullanılarak degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
Radio frequency identification (RFID) is an ?Automatic Recognition and Data Acquisition? technology, which has become widespread especially for the last few years and has been applied in different fields, although it was first used in 1940s. In this study, the decision to adopt this technology in a company working at banking sector was evaluated by using fuzzy analytical hierarchy process. First of all, comprehensive information about radio frequency identification was given. Then, multi-criteria decision making techniques, fuzzy sets and fuzzy AHP methods found in literature were explained. Criteria which form the basis for solving this decision problem were set and a questionnaire was designed for the decision makers to make pairwise comparisons of factors. The questionnaire was answered by some of the personnel in this company and the results were evaluated by using Chang`s Extent Analysis Method.