Enjektör parametrelerinin motor performansına etkisi
Effect of injector parameters on motor performance
  1. Tez No: 223667
  2. Yazar: BARIŞ DOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN ERGENEMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Electromagnetic injector body, Injector nozzles, Injector nozzle hole number, Injector nozzle hole diameter, L/d ratio, Hole conicity, Hole rounding ratio, Common
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu çalısmada, elektromanyetik olarak çalısan bir enjektör gövdesine farklı tipteki enjektör memeleri takılarak Common ? Rail yakıt püskürtme sistemine sahip bir agır vasıta motorunun performans karakteristiklerinin degisimleri sabit motor momenti pozisyonunda ve kısmi yükte elde edilmistir. Temin edilen altı farklı tip enjektör memesi (farklı enjektör meme delik sayısı, meme delik çapı, L/d oranı, kanal konikligi ve kanal yuvarlatma oranında) söz konusu turbo test motoruna takılarak motor gücü, özgül yakıt tüketimi ve toplam verim olarak sınıflandırılan performans karakteristikleri elde edilmistir. Deney motorunun yüklenmesi Schenk 230 kW marka ve tip bir elektromanyetik fren ile yapılmıstır. Deneyler sırasında ilk olarak test edilen orijinal enjektör memesinin verdigi performans degerleri referans olarak kabul edilmis ve daha sonra test edilen altı adet enjektör memesinin performans degerleri referans degerlerle mukayese edilmistir. Her bir enjektör memesi için uygun görülen motor devir sayılarında hesaplamalar yapılmıs ve elde edilen sonuçlar egri grafikler halinde sunulmustur. Anahtar Kelimeler : Elektromanyetik enjektör gövdesi, Enjektör memeleri, Enjektör meme delik sayısı, Enjektör meme delik çapı, L/d oranı, Kanal konikligi, Kanal yuvarlatma oranı, Common?Rail yakıt püskürtme sistemi, Performans karakteristikleri, Elektromanyetik fren
Özet (Çeviri)
In this study, different types of injector nozzles are assembled to an electromagnetic injector body of a heavy duty vehicle with a Common ? Rail injection system to obtain variations of performance characteristics for constant torq position and partial load. Each injector nozzle which has different injector nozzle hole number, injector nozzle hole diameter, L/d ratio, hole conicity and hole rounding ratio is assembled to the turbocharged test engine and then performance characteristics of motor are obtained that are classified motor power, specific fuel consumption and thermal efficiency. A Schenk electromagnetic brake of type 230 kW is used to load the engine. Before each injector testing the constant values, which are necessary for calculations, and other parameters that can be calculated according to these constant values are determined. In testing process; performance values of original injector nozzle, which is tested firstly, are accepted as referance values for performance values of other six testing injector nozzles. For each injector nozzle, calculations are executed in proper motor speed and results are presented as curved graphics.