Sürdürülebilir çevre ve mimari tasarım: Mimariye eleştirel bir bakış
Sustainable environment and architectural design: A critical view on architecture
- Tez No: 223668
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR ESİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Bütün-parça, Tasarım ajandası, Sustainability, Whole-part, Design agenda
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Endüstrinin gelisiminden günümüz kaotik ortamına uzanan tarihi süreç içerisinde çevre sorunlarının hızlı bir ivmeyle artması, enerji kaynaklarının giderek azalması ve ekonomik çıkmazlara karsın varolma çabaları gibi problemler, diger tüm profesyonel alanlarda oldugu gibi mimarlık dünyasında da arastırma kapsamına alınmıs ve sürdürülebilirlik kavramının bir zorunluluk olarak mimarlık literatürüne dahil edilmesine neden olmustur. Sürdürülebilirlik kavramının dahi sürdürülemez durumlara gelebilecegi günümüz isleyisinde, küresel ölçekten birimlere aktarımların dogru bir sekilde saglanamaması çıkmazı ile karsılasılmaktadır. Sıkıntıları gidermek için bütün-parça iliskisinin ve farklı ölçekler sistematiginin dogru algılanması gereklidir. Sürdürülebilirlik çok yönlüdür, basta siyasi çevreler olmak üzere tüm profesyonel kimliklerin ortak bir amaç etrafında toplandıgı ve farklı boyutlara hitap edebilen stratejik bir planı gerektirir. Çalısmanın savundugu görüs, bir bütünün parçası olarak görülen mekan kavramının mimarlık elestirisi içinde, sürdürülebilirlik kavramının entegrasyonu ve ölçekler arası geri besleme ile birlikte yasanılabilen farklı ölçekteki birimleri yaratacagı inancıdır. Arastırma, sürdürülebilirlik kavramı üzerine genelleme yorumlardan kendini arındırıp konu kapsamını belirledikten sonra, arastırmacının aktif olarak tasarımına katıldıgı farklı nitelikteki projeleri, belirlenen ?tasarım ajandası? ile sınayıp somut sonuçlara ulasmayı hedeflemektedir. Kapsam dahilinde mimara ve günümüz mimarlık anlayısı içerisindeki sürdürülebilirlik algısına da bir özelestiri fırsatı yakalanacaktır.
Özet (Çeviri)
From industrial development to today?s chaotic setting, increasing in environmental problems, decreasing in energy sources, showing efforts about surviving in spite of economical difficulties are taken into researching extent in the name of sustainability. As the same like the other professional areas, sustainability has been included in the architectural literature. In nowadays? treatment, where the sustainability?s concept can turn into unsustainable positions, impasse of not supporting the transplantation from global scale to the units correctly is come upon. For the solution, it is necessary to understand the relationship of the ?whole-part? and the systematic of different scales correctly. The sustainability has lots of directions. It requires a strategic plan for a common aim which addresses to the different formats and which the professionals come together around it, especially the politicians. The idea that the study defends is the belief that the idea of space which is seen as a part of a whole, can create the units in different scales which is able to be lived between the integration of the sustainability?s concept and the feedback between scales, in the architectural criticism. Research aims to purify itself from the general comments on the sustainability?s concept, and after specifying the subject?s comprehensive and reach to the certain results with testing the different projects which the researcher actively took place in designing, by using the `design agenda?. Also, in the content, it will be found an opportunity to have a self-criticism to the architect and today?s architectural apprehension.