Bankacılıkta veri zarflama analizi uyguluması
Usage of data envelopment analysis in banking
  1. Tez No: 223673
  2. Yazar: HÜLYA EROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UFUK CEBECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Etkinlik, Bankacılık, Elastic Foundation, Beam, Finite Elements
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Veri zarflama analizi, aynı konuda faaliyet gösteren ve benzer girdi ve çıktıları kullanan birimlerden süreçlerini etkin olarak kullanan ve kullanmayan birimlerin belirlenmesi için uygulanan bir yöntemdir. Bu teknik son yıllarda bankacılık sektöründe sube agının genislemesine paralel olarak, subelerin göreli performanslarını ölçmede yaygın olarak kullanılmakadır. Bu çalısmada, veri zarflama analizinin etkinlik ölçümünde ne sekilde kullanıldıgı anlatılmaktadır. Teorik olarak Veri Zarflama Analizi konuları ve Bankacılıkta etkinlik ölçme yöntemleri ve bu yöntemleri baz alarak yapılmıs olan çalısmalar anlatıldıktan sonra uygulama asamasında Akbank'ın subelerine ait veriler kullanılarak, bu birimlerin Balance Scorecard'larında yer alan hizmet kalitesi ve karlılık kriterleri açısından etkinlikleri ölçülmüstür. Yine analiz sonucu kıyaslama ortakları ve kıyaslama hedefleri belirlenerek kıyaslama çalısması etkin olmayan birimlerde yapılması gereken degisimler ve bu degisimlerin ne sekilde gerçeklestirilecegi hakkında yapılan yorumlarla tamamlanmıstır.
Özet (Çeviri)
Data envelopment analysis is a method that is used to determine to effective and ineffective units, performing in same subject and using similar inputs and outputs. This technique has been commonly used for last year because of need for measuring of the effectiveness of the increased branches which have the same structure. In this study, it is explained that how data envelopment analysis is used for effectiveness analysis of the decision making units. After explaining theoretically data envelopment analysis and methods of the measuring effectiveness in banking sector and explaining research using these methods, in practice phase using data of Akbank retail branches effectiveness analysis is conducted for service quality and profit goals. With analysis results, benchmarking partners and goals are defined and effectiveness analysis is completed with discussions about changes and way of these changes in ineffective units