Safranbolu evlerinde insan-mekan-donatı ilişkisinin incelenmesi üzerine bir deneme
Analizing user space relationship in traditional Turkish houses of Safranbolu over the example of furniture
  1. Tez No: 223672
  2. Yazar: ÇAĞIL YURDAKUL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİGAN BAYAZIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Safranbolu Evleri, Mobilya, Deneysel Analiz Metodu, Elastic Foundation, Safranbolu Houses, Furniture, Analytical Experimental Method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalısmada Safranbolu evlerinin eski, yeni kullanım sekilleri ve toplu konutlardaki yasam biçimi yerinde incelenmis, kullanıcılarının mekanlarla olan iliskileri mekan, donatı ve fonksiyona ait, orana dayanan deneysel analiz metoduyla ortaya konulmustur. Geçmisten günümüze degisen yasam standartları ve hayat sartları günlük yasam alıskanlıklarımızla beraber konut içi donatılarında da degisikler meydana gelmesine neden olmustur. Nitekim bireylerin içinde bulundukları mekanlarla iletisimi; mekanın bilesenleri olan ?mekanın sosyal karakteri, mekan donatıları, mekanda olusan eylemler? üzerinden yürür. Bu bilesenler kisilerin mekanda olusturdukları psikolojik alanın saglanması için önemlidir.Bu nedenle kisiler geleneksel evlerde kendi psikolojik alanlarını yaratmak amaçlı olarak öncelikle mekansal organizasyonlarda degisikliklere gitmistir. Daha sonra ise Karabük'te demir çelik fabrikasının kurulmasıyla yörede olusan isçi göçü ve konut ihtiyacı, yörede kooperatifçilik kavramının ortaya çıkmasına ve toplu konut insaatlarının baslatılmasına neden olmustur. Böylece yöre halkı modern yasam standartlarına ulasabileceklerini düsündükleri bu konutlara tasınmaya baslamıstır.
Özet (Çeviri)
In this study the traditional Safranbolu houses? old and new usage and lifestyle in collective housing have been investigated and the users relations with the places have been folded with the help of analytical experimental method by defining components of space as ?human-social characteristics of space, furniture and the activities?. The life standards and conditions which have changed from the past until today have changed our daily habits and the furnitures in the house. Therefore, the individuals? communication with the places they?re in goes over ?Human social characterics of space, furnitures and activites?. These components are very important to the individual for making up the psycological space inside the place. In this case, people have started to make some changes in place organization in traditional houses in order to make up their own psycological spaces. Later on, the migration of employees to Karabük, caused by the beginning of the steel and factory, created a need of more houses in this region, therefore lots of collective housing projects were built. Therefore the locals have started to move in to these houses expecting to achieve modern life standards