Üretim performansı ölçümü için bir yöntem
A method for manufacturing performance measurement
- Tez No: 223674
- Danışmanlar: PROF.DR. SITKI GÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performan Ölçümü, Üretim, Analitik Hiyerarsi, Performance Measurement, Manufacturing, Analytical Hierarchy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalısmada, Analitik Hiyerarsi Yöntemi kullanılarak bir isletmenin üretim süreçlerinin performans ölçümü yapılmıstır. Çok boyutlu bir performans ölçüm sisteminin kullanıldıgı çalısmada, performans, dört ana boyutta incelenmistir. Finansal boyut, süreç boyutu, kalite boyutu ve çalısan ve gelisim boyutlarının alt baslıkları belirlenerek bu baslıklardan alınan performans puanları toplanmıs ve genel bir performans puanına ulasılmıstır. Degerlendirme, 2006 yılının 4 çeyrek verisi ile yapılmıstır. Sonuç olarak, çok boyutlu bir performans sisteminin ölçüm degerlerini ve iyilestirme fırsatlarını anlasılabilir sekilde ortaya koyabildigi görülmüstür. Bununla birlikte, performans sisteminin standart bir formatının olamayacagı, gerek uygulanan birime veya isletmeye göre, gerekse de aynı birin içerisinde gereksimler dogrultusunda zaman içerisinde degisebilecek/gelisebilecek esneklige sahip olması gerektigi sonucuna ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the measurement of manufacturing process performance of a factory has been made using Analitical Hierarchy Method. In the study, where a balanced performance measurement system has been used, performance has been evaluated in four major dimentions. The subcriterias of four dimentions ? which are financial, process, quality and workforce and improvement ? has been added up and a general performance point has been generated. Evaluation has been made using four quarter data of 2006. Consequently, it has been revealed that a balanced performance measurement system can easily show performance results and indicate improvement opportunities. Moreover, it is seen that a measurement system should have the flexibility to be changed/improved according to the needs of different departments, factories or in case of different occasions.