Döşemelik kumaşların kullanım performanslarını ve aşınma dayanımlarını etkileyen şönil iplik parametrelerinin incelenmesi
The influence of chenille yarn parameters on the upholstery fabric performance and abrasion resistance
  1. Tez No: 223683
  2. Yazar: AYŞİN DURAL EREM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMEL ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sönil plik, Sönil Kumas, Dösemelik Kumas, Bag pligi, Hav pligi, Upholstery Fabric, Chenille Fabric, Chenille Yarn, Lock Yarn, Pile Yarn
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalısmada dösemelik sektöründe kullanılan sönil kumasların kullanım performanslarına etki eden sönil iplik parametreleri ve kumas atkı sıklıkları incelemistir. Bu amaçla malzeme, numara, büküm ve hav uzunlugu bakımından farklılasan altı çesit iplik üretilmistir. Üretilen ipliklerin hammaddeleri akrilik, polyester ve viskon, iplik numaraları ise Nm4 ile Nm5 çesitlenmistir. Büküm degerleri 750 T/m ile 900 T/m ve hav uzunlukları da 0,8 mm ile 1,2 mm olarak üretilmistir. Daha sonrada bu ipliklerin her biri ile 13 tel/cm ve 18 tel/cm sıklıkta olmak üzere 12 farklı kumas dokunmustur. Dokunan her bir kumasın asınma dayanımı, yırtılma mukavemeti, kopma mukavemeti, boncuklasma ve boyutsal degisim özellikleri ilgili standartlara uygun olarak test edilmistir. Elde edilen sonuçlarda istatistiksel metotlara göre degerlendirilmistir. Bu çalısma sonucunda sönil ipligin yapısal özellikleriyle baglantılı olan kumas kullanım parametreleri ve bunların kumasın kullanım performansına etkileri saptanmıstır. Bu saptamalar sonucunda daha kaliteli ve uzun ömürlü dösemelik kumaslar elde etmek için sönil ipliklerde kullanılması gereken hammadde, numara aralıgı, büküm sınırları hav uzunlugu ve sıklık aralıgı belirlenmis ve bu parametrelerinin her birinin asınma dayanımı, mukavemet ve boyutsal degisime etki dereceleri ortaya konmustur.
Özet (Çeviri)
In this study the influence of chenille yarn manufacturing parameters and weft density of the fabric on the performance of upholstery fabrics were searched. For this purpose, six different yarn which have different material, number, twist and pile length were produced. The material types of produced yarns were acrylic, viscose and poliester. The produced yarns number was Nm 4 and Nm 5. The twist level of them was 750 T/m and 900 T/m. The pile length was 0,8 and 1,2 mm. Then each of these yarns were woven in 13 weft /cm and 18 weft /cm. The abrasion resistance, tear strength, breaking strength, pilling and shrinkage properties of woven fabrics was tested according to related test standards. The result of these tests were compared using statistical methods. Also the micro projection device was used to determine the changes on the fabric surfuce after abrasion resistance test. At the end of the study, the yarn manufacturing parameters, which related with fabric performance were determine and the influence type of these parameters on the fabric performans was commented. After all these comments, chenille yarn material type, number and twist levels, pile length and weft density was determined for more quality and durable upholstery fabrics. The influence degree of all these yarn parameters on the abrasion resistance, strength and shrinkage behaviour of the fabric was proved.