Atkısı ve çözgüsü değişik malzemelerden olan orta büyüklükteki işletmelerde dokunmuş döşemelik kumaşların örgü çeşitlerine göre bazı teknik özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of some technical properties of upholstery fabrics that have various wefts and warps which are woven at middle sized companies, acording to their knitting types
- Tez No: 992883
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAVİDAN BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Giyim Endüstrisi, Textile and Textile Engineering, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Tekstil, Tekstil ürünleri, Textile, Textile products
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dokuma ve Örgü Eğitimi Bilim Dalı
Özet
İnsanlar tarihten önceki zamanlardan beridir giyinmektedirler. Giyinme gereksiniminin temel sebebi örtünmek ve dış unsurlara karşı kendilerini korumaktır. Bu sebepten ötürü ilk önce hayvan postlarından yararlanan insan, giyinme ihtiyacını karşılayabilmek için tabiatta bulunan liflerden yararlanarak kumaş adı verilen yapılar oluşturmuşlardır. (Başer; 2004)Endüstri devriminde; tekstil ile ilgili araştırmalar büyüyen tekstil sanayinin doğal bir ihtiyacı olmuştur. Modern tekstil teknolojisi iki büyük konuyu kapsamaktadır. Biri üretim teknolojisi, diğeri ise ürün tasarımıdır. Ürün tasarımının amacı tekstil performansının teknoloji kullanılarak üretiminin başarılmasıdır. Ürünün performansını sağlamak için nasıl bir kumaş tasarımına ve kumaş mekanik özelliğine sahip olması gerektiği bilinmelidir.Farklı kulanım alanlarına göre üretilen dokuma kumaşlar, kullanım alanlarının farklılıkları nedeni ve beklenen performanslarının değişiklikleri yüzünden birbirlerinden farklı örgü, iplik, hammadde ve bitim işlemleri sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu doğrultuda inceleme konusu olan dekoratif amaçlı dokunan döşemelik kumaşların yukarıda açıklanan biçimde nitelikleri belirlenirken üretiminde performanslarının yüksek olabilmesi açısından diğer kumaşlara oranla bazı önemli özellikleri bulunmaktadır. Dekoratif amaçla dokunan döşemelik kumaş üretiminde kullanılan bu ayrıntıların ve özelliklerin farklı atkı, çözgü ve örgü yapılarına göre teknik özelliklerini incelemek üzere bu araştırmaya ihtiyaç duyulmuştur.Araştırma var olan durumu ortaya koymaya yönelik tarama modelinde deneysel çalışmaların yapıldığı bir betimleme araştırmasıdır.Araştırmanın evrenini atkı ve çözgüsünde farklı yapıda iplikler kullanılan, bezayağı, dimi ve karışık örgülerden oluşan dekoratif amaçlı kullanılan döşemelik kumaşları üreten işletmeler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini Marmara Bölgesi ; İstanbul, Bursa ve Tekirdağ illerinde bulunan ve araştırmayı kabul eden döşemelik kumaş üreten işletmeler oluşturmuştur. Bursa ` da 3, Tekirdağ' da 3, İstanbul'da 4 adet işletmeden gerekli olan kumaşlar temin edilmiştir. Bursa ilinden ağırlıklı olarak atkı ve çözgüsü sentetik yapıda olan kumaşlar, Tekirdağ' da atkı ve çözgüsü pamuklu kumaşlar ve İstanbul ilinde atkı ve çözgüsü sentetik ve pamuk olan kumaşlar alınmıştır.Temin edilen döşemelik kumaş örneklerinin aşınma, mukavemet, ışık haslığı, gramaj, iplik büküm sayıları, iplik numaraları, iplik büküm yönleri, mukavemet ve sıklık özellikleri ile bu özellikler arasındaki ilişkilerin incelenmesinde kullanılan yöntemler test edilmiştir. Çalışmada yukarıda belirtilen özelliklerin tespiti için İTÜ Tekstil Fakültesi Fiziksel Testler Laboratuvarından yararlanılmış ve gerekli çalışmalar yapılmıştır.Deneysel ağırlıklı yapılan bu araştırma, tekstille ilgilenen eğitim kurumlarına, işletmelere ve bundan sonra yapılacak çalışmalara ışık tutması ve yön göstermesi için kaynak olabilecek nitelikte hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
People wear clothes since ancient times. The main reasons of clothing are to cover their bodies and protect themselves against external factors. Due to this reason human being used the animal skins for clothing, and then developped fabric structures by making good use of fibres in the nature (Başer; 2004)During and after the industrial revolution; researches in textiles had become a natural need of growing textile industry. Modern textile technology covers two major subjects. One is production technology and the other is product design. The goal of product design is the success of the textile performance in the production by using the relevant technology. To provide the product performance, it should have been known which type of cloth design and which mechanical properties are necessary.Fabrics, which are produced according to various usage areas, are set within some various knitting, yarn, raw material and finishing operations due to different usages and different necessities of performances. Hence, while the properties of the decorative purpose woven upholstery fabrics are determined just like explained above; to provide the high performance during the production, there exist some more important properties compared to other types of fabrics. This research is needed to investigate the technical properties of these details and properties used in the production of decorative purpose woven upholstery fabrics according to different weft, warp and knitting structures.This research is an identification reseach that the scanning model that determines and specifies an existing situation.The universe of the resaerch is the companies producing decorative purpose woven upholstery fabrics made up of bezayağı, dimi and mixed knitting in which various yarns are used within their wefts and warps. Sampling zone of the research is Marmara region; the companies accepted the research located in the cities Istanbul, Bursa and Tekirdag. Required upholstery fabrics are provided by 3 companies in Bursa, 3 companies in Tekirdag and 4 companies in Istanbul. By weight, fabrics with synthetic structured warps and wefts are from Bursa, fabrics with cotton wefts and warps are from Tekirdag and synthetic and cotton structured fabrics are from Istanbul.The properties of wear resistance, strength, light resistance, weight, yarn bending numbers, yarn numbers, yarn bending directions, quantiles and the methodology of investigating the relationship among these properties of upholstery fabrics are tested. To determine the properties listed above, ITU Textile Faculty Physical Testings Laboratory is used and the necessary studies are performed.This research is prepared with experimental methods and is prepared to be a source, showing direction and lightning to the further studies in textiles related companies and educational organizations as well.