Yapılı çevre üzerinden mimarlık bilgisinin üretilmesi: Eeştirel bir değerlendirme
Producing architectural knowledge through the built environment: A critical evaluation
- Tez No: 223697
- Danışmanlar: PROF.DR. ALPER ÜNLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: yapılı çevre, bilgi üretimi, dil, yorum, built environment, producing knowledge, language, interpretation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalısmada yapılı çevre üzerinden mimarlık bilgisinin, nasıl üretildigi sorun alanı olarak belirlenmistir. Nasıl üzerinden nedenlerin sorgulanması ve özne dolayımını temel alan kavramsal bir bakıs açısı gelistirebilmek amaçlanmaktadır. Bilginin üretilmesinde diger bir ifadeyle görüngünün anlamlandırılmasında, araçtan ve amaçtan bosalmayı öngören özerklik düsüncesinin ve yöntemin sorunsallastırılması gerekir. Aynı görüngüye iliskin bilginin, farklı düsünce gelenekleri ve farklı duruslar içinden üretilmesiyle görüngü farklı anlamlar kazanır. Bilgi üretimi bir çesit temsil etme ve bununla baglantılı olarak anlamlandırma edimidir ve özne dolayımı, dil, hakikat ve mesruluk sorgusu bilgi üretiminin vazgeçilmez duraklarıdır. Bu sorgulamada dilin 20. yüzyıldaki ayrıcalıklı konumu özellikle dikkat çekicidir. Bilgi üretiminde, genelde konvansiyonel yaklasımların zemin belirlemek için kullandıkları köken, arketip, kalıp ve tip kavramları, elestirel bir bakısla kavramsal çerçeveleri genisletildiginde ve metafizik imalardan kurtarıldıgında bilgi üretiminde farklı açılımlar saglayacaktır. Bilgi üretiminde aksiyomatik, model kurucu yaklasımlar ve çevre-davranıs çalısmaları; fenomenoloji, hermeneutik ve post-yapısalcılık ile temellenen alternatif okuma ve yorumla biçimleri ile karsılastırmalı olarak ele alınmaktadır. Bu karsılastırma baglamında özgül bir yapılı çevreye iliskin bilginin yorum temelli bir yaklasımla bellek ve bosluk kavramları üzerinden üretilmesinin olanakları sorgulanmaktadır. Bilgi üretiminde pozitivist sterotiplerin dısına çıkabilen, özne dolayımını esas alan alternatif yaklasımların gerekliligi üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main problem of this dissertation is how architectural knowledge is produced. Through various ways, it aims to question the reasons and develop a conceptual view point mediating the subject. Especially on the way of producing knowledge based on the same phenomenon, through different traditions and different positions, the phenomenon acquires or signifies different meanings. For understanding the phenomenon, the autonomy of knowledge is interrogated by obliteration of tools and thus the aims through the notion of method. Knowledge as a problem of representation and signification is argued through the notions of subject, language and truth. An attempt to define a ground in architecture has to confront the prevalent concepts of the origin, the archetype, the pattern and the type. It is discussed then that when these concepts are freed from their metaphysical implications, their potential about producing knowledge in architecture can be undertaken more precisely. Axiomatic, model based view points and environment-behavior theories have shortcomings. The criticisms of these shortcomings have come from phenomenological, hermeneutical and poststructuralist view points. By following path of these criticisms, the possibilities of the knowledge of a specific built environment based on interpretation of meaning developed mainly from the notions of memory and space are favoured. The overall thesis is the searching of alternative specific view points in which the phenomenon opens itself explicitly for becoming knowledge through the subject by overcoming the positivist stereotypes.
Benzer Tezler
- Beyond ( post- ) critical architecture: A realist perspective
( Post- ) critical mimarının ötesinde: Realist bir perspektif
MOHAMMAD AZAD KANAANI
Yüksek Lisans
İngilizce
2018
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
Prof. Dr. FAZİLET YURDANUR DÜLGEROĞLU YÜKSEL
- Yapılı çevre üretmeninde eleştirel pozisyon alış olarak süreleşme
Becoming processual as a means for a critical positioning in the production of the built environment
MAYA TÜRKMEN NUMAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYŞE ŞENTÜRER
- Urban design in education: A flexible computational spatial model
Eğitimde kentsel tasarım: Esnek bir hesaplamalı uzamsal model
MİRAY BAŞ YILDIRIM
Doktora
İngilizce
2018
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiBilişim Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MİNE ÖZKAR KABAKÇIOĞLU
- Inphimo: An augmented reality-based interface proposal for design process
Inphimo: Tasarım sürecinde kullanılabilecek artırılmış gerçeklik tabanlı bir arayüz önerisi
FEYZA NUR KOÇER ÖZGÜN
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiEnformatik Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SEMA ALAÇAM
- Rethinking technical biology in architecture
Mimarlık'ta teknik biyolojiyi yeniden düşünmek
AMAR PASİC
Yüksek Lisans
İngilizce
2014
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. İFFET HÜLYA ARI