Ters sarkaçla esnek elemanların anelastik davranışının incelenmesi
Investigation of anelastic behaviour in flexure elements using inverted pendulum
  1. Tez No: 223698
  2. Yazar: LEVENT YAĞMUR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TURGUT GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anelastiklik, Ters Sarkaç, Esnek Eleman, Cu-Be, Anelasticity, Inverted Pendulum, Flexure Element, Cu-Be
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Metallerin anelastik davranıı, metroloji biliminin özellikle kütle, basınç ve boyutsal alanlarında, yerçekimi deneyleri, hassas ölçümlerde kullanılan cihaz ve sensör elemanlarının tasarımıyla ilgili bir malzeme özelliidir. Esnek elemanın performansı deiik ısıl ve termo-mekanik ilemlerle deitirilebilir. Bu çalıma, esnek elemanların malzeme özellikleriyle anelastik davranıı arasında ilikinin ters sarkaç kullanılarak tespit edilmesini kapsamaktadır. Ters sarkacın salınım frekansı, üzerinde taıdıı kütlenin veya aırlık merkezinin deitirilmesiyle geni bir aralıkta kolayca ayarlanabilir. Bu özellik, sarkacın zemine balandıı esnek elemanın anelastiklii üzerine yapılan çalımalara ve metallerin dinamik olarak testine imkan tanır. Bu çalımada, anelastiklik davranıın tespiti için esnek elemanı bakır berilyum malzemeden imal edilmi yeni bir ters sarkaç tasarlanmı ve performansı belirlenmitir. Bakır berilyum (Cu-Be) alaımının farklı iç yapı özelliklerine göre anelastik davranıı, sarkaç kolunun açısal salınımlarının 2-30 sn arasındaki periyotlarda CCD kamera kullanılarak tespit edilmesiyle belirlenmitir.
Özet (Çeviri)
Anelastic behaviour of metals is one of the mechanical properties interested for designing high accurate measurement device and sensors, which are especially used in mass, force, pressure and dimensional fields of metrology science, gravitational experiments and precision measurements. The characteristics and performance of flexure element can be changed by the application of suitable heat, mechanical and thermomechanical treatments. This study covers the attempts of discovering the relationship between material properties of flexure elements and their anelastic behaviour using inverted pendulum. An inverted pendulum is a particularly valuable measurement apparatus to determine anelasticity of metals. The frequencies of an inverted pendulum are easily changed over a wide band by adding mass on top of the pendulum or by changing centre of gravity of the suspended mass. This enables dynamic testing of metals, especially anelasticity in the flexure elements of the pendulum. In this study, a novel inverted pendulum with a flexure element, made of Beryllium- Copper alloy, for measuring anelasticity in flexure materials was designed and its performance was determined. Anelastic behaviour of Beryllium Copper (Cu- Be) material was presented with respect to different microstructure properties by measuring pendulum oscillation using a CCD camera, detecting angular changes of the pendulum between 2 s and 30 s oscillation periods.