Optimization of alloying elements and process parameters for deep drawability property of cold rolled automotive steels
Derin çekilebilirlik özelliğiiçin soğuk haddelenmiş otomotiv çeliklerinde proses parametreleri ve alaşım elementlerinin optimizasyonu
- Tez No: 223699
- Danışmanlar: PROF.DR. EYÜP SABRİ KAYALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: IF Çelikleri, soguk haddeleme parametreleri, r degeri, mekanik özellikler, IF steels, Cold rolling parameters, r value, Mechanical properties
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Otomobil dıs panelleri için üretilen yeni arayer atomsuz (Interstitial Free) IF çelikleri, düsük miktarlarda karbon ve azot içermeleri nedeniyle biçimlendirmeye çok uygun çeliklerdir. IF çeliklerinde, sekillendirilebilme özelligini olumsuz yönde etkileyen ara yer atomlarının (C ve N), çelik üretim prosesi esnasında bilesimden kontrollü bir biçimde uzaklastırılması Titanyum (Ti) ve/veya Niyobyum (Nb) atomlarının C, S ve N atomları ile reaksiyona girerek çökelti fazları olusturması ile olmaktadır. Endüstriyel ölçekte gerçeklestirilen bu çalısmada, çelik kimyasal bilesiminde bulunan Nb ve Ti elementleri ile soguk haddeleme ve sürekli tavlama parametrelerinin kontrolü ile optimizasyonu ve mekanik özelliklerde olusan degisimler irdelenmistir. Çalısmalar neticesinde Nb+Ti elementleri içeren bilesimlerinde yüksek ezme oranları (%80) ve tavlama sıcaklıklarında (870°C) yüksek r degerleri elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
Interstitial Free steels (IF) are very suitable material for automobile outer body panel applications because of their outstanding formability properties. Elimination of interstitials (C, N and S) damaging formability property is achieved through careful control of the steelmaking process by the addition of titanium and/or niobium to react with carbon and nitrogen to form precipitates. In this study, mechanical properties related to with steel chemical composition by optimizing Titanium (Ti) and Niobium (Nb) contents and continuous cold rolling and annealing parameters were investigated in industrial scale. As a result, the highest r values were obtained at 80% cold deformation ratio and annealing at 870°C for steel coil with Nb+Ti alloying addition.