Farklı teknolojilerin birleştiği akıllı ürün tasarımları: Türkiye'deki uygulamaların irdelenmesi
Intelligent product designs that involve convergence of multiple technologies: The examinations of relevant applications in Turkey
- Tez No: 223745
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZLEM ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Etkilesim tasarımı, Akıllı ürün, Ürün gelistirme, Ürün tasarımı, Interaction design, Intelligent product, Product development, Product design
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Günlük yasamımızda sürekli varolan nesneler artık akıllı hale gelmektedir. Bilgi veiletisim teknolojilerinin hızla geliserek endüstriyel ürün tasarımında yer alması;etkilesimli ürünlerin günlük hayatımıza girmesine sebep olmustur.Teknolojilerin birlesmesi kavramı; farklı teknolojilerin birlikte kullanılarak, endüstrilerarasındaki keskin sınırların giderek kaybolmasına ve böylece ürün ve serviskavramlarının niteliklerinin degismesine yol açmıstır. Bunun sonucunda, degeryaratarak ürünlerde farklılasmak önem kazanmıstır. Yenilik ve deger elde etmek için,bireysel kullanıcıların, kisiye özgü etkilesim ile kendi tüketim deneyimlerinikurgulamalarına ve böylece kendileri için deger yaratmalarına izin veren yeni bir bakısaçısı gerekmektedir.Yenilik kavramının günümüz uygulamalarında ise akıllı ürünler ön plana çıkmaktadır.?Akıllı ürün? kavramı; birinci seviyede kendi nitelikleriyle ilgili bilgi depolayan veetrafıyla etkili olarak iletisim kuran, daha ileri seviyede ise kendi durumuyla ilgiliiletisim kurmaya ek olarak, kendi fonksiyonlarını tayin ederek karar verme isleminekatılan ürünler olarak tanımlanmıstır.Bu çalısma kapsamında, akıllı ürünler gibi birçok farklı teknolojiyi barındıranürünlerin, ürün gelistirme sürecinde nasıl bir yol izlendigi; Türkiye'de akıllı ürüngelistiren örnek firmalarla açık uçlu görüsmeler yapılarak incelenmistir. Görüsmelerinanalizinde, Türkiye'de beyaz esya sektöründen üretici bir firma ile firmalara dısardantasarım danısmanlıgı hizmeti veren diger bir firma karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
Objects that have a constant role in our daily lives are becoming intelligent. The rapiddevelopment of information and communication technologies causes these technologiesto enter into industrial product designs and interactive products to enter into our dailylives.Convergence of multiple different technologies are causing industry boundaries to blur;therefore the nature of products and services changes. As a result, differentiating theproducts with value creation becomes important. In order to generate value andinnovation; a new point of view is required, one that allows individual customers to coconstructtheir own consumption experiences through personalized interaction, therebyco-creating unique value for themselves.In today?s applications of innovation, intelligent products which create value throughcovering multiple technologies are becoming important. The term ?intelligent product?is defined in two levels. First level product intelligence allows a product to store dataabout itself and to communicate effectively with its environment. Second level productintelligence allows a product to participate in decision process through assessing itsfunction in addition to communicating its status.In this research, the product development process of intelligent products which containsmultiple discrete technologies is examined through open ended interviews with firmsthat develop intelligent products in Turkey. In the analysis of the interviews; one whitegoods manufacturer and one consultancy firm which serves for the firms that outsourcedesign expertise are compared.