Konsolidasyon özelliklerinin istatistiksel analizi
Statistical analysis of consolidation parameters
  1. Tez No: 223746
  2. Yazar: ESRA KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. M. AYŞEN LAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konsolidasyon, ndeks özellikleri, istatistik, regresyon analizi, Consolidation, Index properties, statistics, regression analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 493
Özet
Bu çalısmada, bazı konsolidasyon özellikleri ile zemin indeks özellikleri arasındaki iliskiler istatistiksel yöntemlerle incelenerek, matematiksel ifadeler bulunması hedeflenmistir. 299 adet örselenmemis zemin numunesi üzerinde yapılan konsolidasyon deneylerine ait sonuçlar istatistiksel yöntemlerle incelenmis, sıkısma indisi, kabarma indisi ve hacimsel sıkısma katsayısı parametrelerinin indeks özellikleri ile olan korelasyonları lineer bagıntılar halinde sunulmustur. Öncelikle zemin sınıfı dikkate alınmadan tüm veriler degerlendirilmis, daha sonra CH, CL, MH ve OH ile ML ve OL zemin gruplarına ayrılan veriler kendi grupları içerisinde degerlendirilmistir. Çalısmada istatistiksel yöntemlerden degisken eleme yöntemli regresyon analizi uygulanmıstır. Bosluk oranı, plastisite özellikleri ve birim hacim agırlıgı gibi indeks özellikleri regresyon analizi ile degerlendirilmis, modele anlamlı bir katkısı olmayan parametreler modelden tek tek çıkartılarak analizler yenilenmistir. Elde edilen model denklemleri lineer denklemler halinde sunulmus ve modellere ait belirlilik katsayıları belirtilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study to define statistical correlations by investigating the relationship between the index properties and consolidation parameters of soils is aimed. Consolidation tests which are carried on 299 undisturbed soil samples are investigated with statistical procedures and the relationship between compression index, swell index and coefficient of volume compressibility with index properties are established with linear equations. The study is carried firstly on whole soil samples, after all on CH, CL, MH ? OH and ML ? OL soil subgroups. In this study, backward selection method of regression analysis procedure is applied. The index properties such as void ratio, plasticity parameters and unit weight are joined to the analysis, and then the ineffective parameters are separated from the model one by one. Gathered information is established with linear equations and significances of the models are shown.