Unlarda katkı maddesi bromatın kapiler elektroforez yöntemi ile tayini
Determination of bromate as additive in flours by capillary electrophoresis
- Tez No: 223766
- Danışmanlar: PROF.DR. F. BEDİA ERİM BERKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kapiler elektroforez, Bromat, Tayin sınırı, Örnek sıkıştırma tekniği, Capillary electrophoresis, Bromate, Detection limit, Sample stacking
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Un ilave maddeleri ile unların raf ömrü önemli ölçüde arttırılabilir. Bromat bu amaçla en çok kullanılan ilave maddesidir. ABD gibi bazı ülkelerde potasyum bromatın, una, miktarının sıkı bir şekilde kontrolü ile katılmasına izin verilir. Bazı ülkelerde toksik olan bromatın kullanımı tümüyle yasaklanmıştır. CE'nin avantajları; yüksek ayırma etkinliği, yüksek ayırımcılık, kısa analiz süreleri, az miktardaki örnek ve çözücü tüketimidir. Silika kapilerler kromatografik kolanlara göre çok ucuzdur, çalışma arasında kolayca yıkanır ve dolgu kolonlarda görünen matris kirlenmesi problemi yoktur. Bu çalışmanın amacı un örneklerinde bromat tayini için basit, hızlı ve güvenilir bir kapiler elektroforez analiz yöntemi geliştirmektir. Çalışmada kullanılan un ekstraksiyon yöntemi ardından geliştirilen analiz yöntemi uygulandığında 21.4 mg bromat/kg un içinde tayin edilebilirken bromat iyonunun tayin sınırı 1.79 ?g/ml olarak bulunmuştur. Yöntemin tayin sınırının düşürülmesi amacıyla uygulanan örnek sıkıştırma tekniği ile, tayin sınırı 164 kat arttırılarak 10.9 ng/mL ye indirilmiştir. Örnek sıkıştırması tekniği ile 1 kg un içinde 2.18 mg (2.18 ppm) bromatın tayin edilmesi mümkün olabilir. Analiz yöntemi ticari unlara eklenen bromat tayininde uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The use of flour additives increases the shelf life of flour considerably. Bromate is relied upon as one of the most used flour improvers. In some countries, including USA, addition of bromate is allowed to the flovour that the total bromate content in these foods is tightly controlled. In some countries, its use is prohibited. Capillary electrophoresis (CE) posseses the advantages of high separation efficiency, excellent resolution, short analysis time. It consumes low solvent and sample. Fused silica capillaries are less expensive than chromatographic columns, easily washed between runs and free of irreversible contamination of the matrix, unlike the packed column. In the present study, we developed a simple, fast, and reliable capillary electrophoretic anaytical method for the determination of bromate in flour samples. . Bromate was determinated as 21.4 mg/kg in flour after the flour extraction procedure of the study, demonstrating the development of the analytical method and the detection limit was 1.79 ?g/ml for bromate. The detection limit was decreased to 10.9 ng/mL with a 164-fold improvement due to the method of sample stacking. It was possible to have a determination of bromate of 2.18 mg/kg (2.18 ppm) with the sample stacking method. This analysis method was applied to the determination of bromate that is added to commercial flours.