Türkiye'nin enerji politikası içerisinde bileşik ısı-güç üretiminin yeri
Place of cogeneration within Turkey's energy policy
- Tez No: 223793
- Danışmanlar: PROF.DR. TANER DERBENTLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilesik Isı-Güç Üretimi, Enerji politikası, Yasal Düzenlemeler, Enerji Üretimi, Enerji Tüketimi, Cogeneration, Energy Policy, Legal Framework, Energy Supply, Energy Production, Energy Consumption
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Isı-Akışkan Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalısmada, dünyanın çesitli ülkelerinde ve Türkiye'de uygulanan enerji politikaları ve bu politikaların olusmasını etkileyen etmenler incelenmistir. klim degisikligi etkilerinin azaltılması için yapılan çalısmalardan bahsedilmistir. Ülkelerin enerji tüketiminde hangi kaynaklardan yararlandıgı, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, enerji verimliligiyle ilgili yapılan çalısmalar, bilesik ısı-güç üretiminin bahsedilen ülkelerde enerji kullanımındaki yeri ve ülkelerin enerji tüketimindeki kaynak dagılımının gelecekte nasıl olacagıyla ilgili beklenen gelismeler bu çalısmada incelenmistir. Türkiye'nin Avrupa Birligi'ne aday ülke konumunda olması ve AB'ye uyum çalısmaları neticesinde yasal düzenlemelere gitmesi nedeniyle, Avrupa Birligi enerji piyasasıyla ilgili yasal düzenlemeler detaylı olarak incelenmistir. Ayrıca Avrupa Birligi Bilesik Isı-Güç Yönergesi irdelenmistir. Türkiye'deki enerji piyasasıyla ilgili yasal altyapı incelenmistir. Enerji piyasasını serbestlestirme çalısmalarının geçirdigi evrelerden ve günümüzde bulundugu durumdan bahsedilmistir. Enerji Verimliligi Kanun Tasarısı Taslagı ve Kojenerasyon Kanun Tasarısı Taslagı irdelenmistir. Son olarak dünyadaki birincil ve ikincil enerji kaynaklarının üretim ve tüketim degerleri, fiyatlarında görülen ve gelecekte beklenen degismelerle, arz-talep dengesinin ileride nasıl sekillenecegi incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the policies, which are applied in various countries and Turkey, and the factors, which affect formation of energy policies, are examined. The studies about decreasing climate change effects are mentioned. The sources which are used in countries? energy consumption, renewable energy use, the studies about energy efficiency, the place of cogeneration within energy use and expectations about countries? energy supply sources are researched. Legal arrangements about European Union energy market are researched in detail because of Turkey?s candidate position for joining European Union and as a result of adaptation studies to EU. Besides, EU Cogeneration Directive is investigated. Legal framework of Turkey?s energy market is researched. Development of stages about liberalization studies of energy market are mentioned. Energy Efficiency Law Proposal and Cogeneration Law Proposal are investigated. Lastly, production amounts, consumption amounts, current prices and price expectations of primer and secondary energy sources and expectations about supply-demand balance are researched.