Non-equilibrium behavior of a complex ordering system: Hysteresis in the d=3 ising spin-glass from hard-spin mean-field theory
Karmaşık düzendeki bir sistemin denge durumu dışındaki davranışı: d=3 ising spin camlarında histeresisin sert spin ortalama alan kuramı ile incelenmesi
- Tez No: 223799
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET NİHAT BERKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Spin-Camı, Histeresis, Sert-Spin Ortalama-Alan Kuramı, Spin-Glass, Hysteresis, Hard-Spin Mean-Field Theory
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
Üç boyutlu Ising spin-camı fazı içerisinde, bunalımı korumak üzere kurulmus olan sertspin ortalama-alan yöntemi kullanılarak histeresis egrileri elde edilmistir. Sistem zamana baglı ve spin-camı düzenine eslenik rasgele bir dıs manyetik alan olan Q H ile sürülmektedir. Bu sekilde, spin-camı fazı içerisinde alan-kaynaklı bir birinci derece faz geçisi saglanmıstır. Q Q ? H egrisinin histeresis çevrim alanı A manyetik alanın sürülme hızı h ile 0 b A? A h seklinde ölçeklenir. Spin-camı ve rasgele-bag ferromanyetik fazlarında, sürülme hızı ölçeklenme üsteli b sıcaklık T 'ye baglı olarak degismekte, fakat antiferromanyetik bag yogunlugu p ' den bagımsız gözükmektedir. Saf ferromanyetik fazda ise b, diger fazlardaki duruma ters bir sekilde T 'den bagımsızdır ve ayrıca ciddi oranda farklı bir deger almaktadır.
Özet (Çeviri)
Hysteresis loops are obtained in the Ising spin-glass phase in d=3, using frustrationconserving hard-spin mean-field theory that yields the complete varigated microscopic ordering in this system at and away from equilibrium. The system is driven by a timedependent random magnetic field Q H that is conjugate to the spin-glass order Q, yielding a field-driven first-order phase transition through the spin-glass phase. The hysteresis loop area A of the Q Q ? H curve scales with respect to the sweep rate h of magnetic field as 0 . b A? A h In the spin-glass and random-bond ferromagnetic phases, the sweep-rate scaling exponent b changes with temperature T, but appears not to change with antiferromagnetic bond concentration p. By contrast, in the pure ferromagnetic phase, b does not depend on T and has a sharply different value than in the two other phases.