Süneklik düzeyi normal ve süneklik düzeyi yüksek birleşimler için bilgisayar programı
A computer programme for high ductulitiy and normal ductulity connections
  1. Tez No: 223802
  2. Yazar: BÜLENT KOPARAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BARLAS ÖZDEN ÇAĞLAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Süneklik düzeyi, Mafsal, Ankastre, Ductulity, Hinge, Fixet
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalısmada, Visual Basic Programı kullanılarak farklı birlesimler için birlesim hesabı, eksenel basınç ve çekme etkisindeki elemanlar için gerilme hesabı yapan program hazırlanmıstır. Programda standart profil tabloları data olarak olusturulmustur. Birlesimlerde kullanılacak profiller otomatik olarak kullanıcı tarafından standart profillerden seçilebilmektedir. Tabloda olmayan profil veya yapma profil kullanılması durumunda kesitle ilgili değerler girildiğinde program tarafından statik değerler otomatik olarak hesaplanmaktadır. Programda ayrıca mafsallı ve ankastre dört çesit kolon ayağı hesabı vardır. Programın hesap çözümleri elde yapılan örneklerle karsılastırılmıstır. Sonuç olarak arada bir farkın olmadığı ğörülmüstür. TS 648'e göre eksenel basınç ve eğilme etkisindeki elemanların tahkiki içinde Excel de bir program yapılmıstır. Bu programdada standart profiller otomatik olarak kullanılabilmektedir. Kompozit dösemelerle ilgili en çok karsımıza çıkan tarafsız eksenin beton baslıktan geçmesi durumunda kompozit döseme hesabı yapan Excel programıda ayrıca hazırlanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, a programme was prepared by using visual basic programme for different connections, calculating the elements on axial force and pulling effect. In this programme, standart profile charts were formed as a mean of data. Profiles used in connections can be choosen from the standart profiles by the user. In the case of using profiles which are not in the chart or artificial profiles, when the dimensions of crosscuts are inserted, the static value is calculated automatically by the programme. Also, the programme has the calculation of four kind of pinned and fixed column feet. The calculation analyse of the programme was compared with hand-made examples. And it was concluded that there is no difference between them. A programme was prepared in Excel for the investigation of axial force and bending moment according to TS 648. ın this programme standart profiles are used automatically. Also, an Excel programme which calculate compozite beams in the case of neutral axis? passing through concrete block was prepared.