Zeminlerin endeks özelliklerinin kalıcı kayma mukavemetine etkisi
The effect of index properties of soils to the residual shear strength
- Tez No: 223820
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RECEP İYİSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalıcı kayma mukavemeti, halka kesme deneyi, tekrarlı kesmekutusu deneyi, Residual Shear Strength, Ring Shear Test, Reversal Direct Shear Test
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalısmada, zeminlerin kalıcı mukavemet parametrelerini belirlemek için farklıendeks özelliklerine sahip, standart Proctor sıkılıgında hazırlanmıs numuneler üzerindeüç degisik normal gerilme altında halka kesme deneyleri yapılmıstır. Aynı numunelerüzerinde ve aynı gerilmeler altında tekrarlı kesme kutusu deneyleri de yapılmıstır. Eldeedilen kayma mukavemeti parametreleri ile zeminlerin endeks özellikleri arasındakitekil ve ikili iliskiler incelenmistir. Sonuç olarak, halka kesme ve tekrarlı kesme kutusudeneyleri ile bulunan kalıcı mukavemet açısının artan likit limit, plastik limit, kilyüzdesi ve plastisite indisi ile beraber düstügü görülmüstür. Tekrarlı kesme kutusudeneyinden elde edilen kalıcı mukavemet açısının halka kesme deneyinden bulunandegerden daha yüksek oldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study ring shear tests were carried out in three different effective normal stressvalue on soil samples having different index properties and prepared in standart proctordensity to determine the residual strength parameters. Also reversal direct shear testswere performed under same vertical stresses. The singular and binary relations betweenindex properties and residual shear strength parameters are analyzed from the datasobtained by these tests. In conclusion, it is apparent that with increasing liquid limit,plastic limit, clay fraction and plastisity index residual shear strength angle is decreasing.It has observed that the residual friction angle obtained by reversal shear box test isgreater than the one obtained by ring shear test.