Çamaşır makinesinin akıllı kontrolü
Intelligent control of washing machine
  1. Tez No: 223819
  2. Yazar: AYLİN GÜRSES
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET KUZUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çamasır makinası, Akıllı kontrol, Bulanık Mantık, Yapay Sinir Agı, Washing machine, Intelligent control, Fuzzy Logic, Neural Network
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sistem Dinamiği ve Kontrol Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalısmada, çamasır makinasının akıllı kontrollü için kullanılabilecek parametre vedegiskenler ve bunların ölçüm yöntemleri arastırılmıstır. Bu parametrelerden anayıkama parametreleri olarak ana yıkama su sıcaklıgı, çevrim sayısı, deterjan miktarı vesu miktarı belirlenmis, parametrelerin belirlenebilmesi için sistemden ölçülmesigereken degiskenler ise bulanıklık ve esdeger çamasır miktarı olarak kararlastırılmıstır.Durulama adımı için ise deterjan konsantrasyonu ve su sertligi durulama su miktarınınbelirleyen degiskenler olarak belirlenmistir. Parametreler bu sekilde belirlendiktensonra bu parametreleri kullanarak akıllı kontrol (Bulanık Mantık ve Yapay SinirAgı)algoritmaları önerilmis ve simülasyon çalısmaları yapılmıstır. Çalısmanın sonundaise akıllı kontrollü çamasır makinası ile geleneksel çamasır makinası kıyaslanmıstır.Kıyaslama, öncelikle yıkama süreleri bazında gerçeklestirilmistir. Daha sonra ise enerjitüketimleri, su tüketimleri ve deterjan tüketimleri hesaplanarak yıkama maliyetlerikarsılastırılmıs ve akıllı kontrollü çamasır makinasının yıkama maliyetinin daha düsükoldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study, the parameters and the variables that can be used for the intelligentcontrolled washing machine and their measurement methods has been researched.Turbidity and equivalence amount of clothes have been taken as input variables todetermine the water temperature, washing period, detergent and water amount of thewashing process. For rinsing, detergent concentration and hardness of water have beentaken as input variables to determine water amount of the rinsing process. Then, withusing these parameters, intelligent control algorithms (Fuzzy Logic and NeuralNetwork) for washing machine have been proposed and the intelligent controlledwashing machine system has been simulated. Finally, the intelligent controlled washingmachine has been compared with the conventional washing machine. Firstly, thecomparison has been done on the washing periods. Then, their energy, water anddetergent consumptions have been calculated and the total cost of washing process of theintelligent controlled washing machine and the conventional washing machine have beencompared with each other and it was seen that the intelligent controlled washingmachine had lower washing process costs.