Türkiye ve İngiltere inşaat sektörlerinde kullanılan sözleşmelerin yapılarının KİK ve JCT dokümanları çerçevesinde incelenmesi
Examining the structure of standart contract documents in Turkey and England construction industries from the point of KIK and JCT documents
- Tez No: 223830
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA DİKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Architecture, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: nsaat Sektörü, nsaat Sözlesmeleri, Sözlesme Hukuku, KKDokümanları, JCT Dokümanları, Construction Industry, Construction Contracts, Contract Law, KIKDocuments, JCT Documents
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
nsaat sektörünün, yarattıgı istihdam, ulusal gelire katkısı ve diger sektörlere is hacmiyaratma kapasitesi düsünüldügünde ülke ekonomilerinin en önemli is sahalarındanbirisidir. Dünya insaat sektöründe söz sahibi birisi ngiltere'dir. Türkiye ise son yıllardakan kaybetmis olmasına ragmen sektörde kendisine yer arayan ülkelerden biridurumundadır.nsaat sektörünün basarılı olabilmesi kalite, zaman ve maliyet açısından basarıylatamamlanan projelere baglıdır. Bu noktada basarılı hazırlanan ve yürütülen insaatsözlesmelerinin önemi ortaya çıkmaktadır.nsaat sözlesmeleri belirlenen is için özel olarak hazırlanırlar ya da daha sıklıklagördügümüz biçimiyle; standart sözlesme formlarının ihtiyaca göre uyarlanmasısonucunda olusturulurlar.Bu çalısmada, ngiltere ve Türkiye insaat sektörlerinde kullanılan standartsözlesmelerin yapılarının JCT ve KK dokümanları çerçevesinde incelenmesi elealınmaktadırBirinci bölüm olan giris bölümünde, bu çalısmaya baslarken hangi sebeplerle ngiltereve Türkiye örneklerinin ele alındıgı, böyle bir çalısma yapılmasının amacı, buülkelerden seçilen standart formların hangi sebeplerle seçildigi gibi unsurlarlaçalısmanın amacı ve yöntemi ele alınmıstır.kinci bölümde ngiltere ve Türkiye Hukuk Sistemlerinde sözlesmelere iliskinkavramlara deginilmistir.Üçüncü bölümde Türkiye'de insaat sözlesmesi kavramı ele alınmıstır.Dördüncü bölümde ngiltere'de insaat sözlesmesi kavramı ele alınmıstır. ngiltere'dekullanılan standart sözlesme dokümanları arasından belirlenen Birlesik SözlesmelerMahkemesi (JCT) tarafından yayınlanan JCT98 nsaat Sözlesmeleri Standart Formubelirlenen kavramlar çerçevesinde detaylı bir sekilde incelenmistir.Son bölümde ise, önceki üç bölümde incelenen kavramlar bir çerçeve kapsamındakarsılastırılmıstır ve bir degerlendirme yapılmıs, çesitli sonuçlara ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
The construction industry is one of the most important sectors of economy, with itscontribution to national income, great employment opportunities and capacity to triggerother industries. One of the most leading countries in the world construction industry isto be England.A successful construction industry is based on the projects which are completed exactlyon time, in costs defined and in quality precised. At this point the importance came outof the successfully prepared and executed construction contracts.Construction contracts are even prepared specially for the work determined or in amost common way; they are formed from the revision of a chosen standard form ofbuilding contract.In this study examining the structure of standard contract documents in England andTurkey construction industries from the point of JCT and KIK documents is chosen as aresearch approve.In the first chapter, which is the introduction part, the aim of the study is expressed. Bythe way, the reasons for chosen countries and focused standard form of buildingcontracts are determined.In the second chapter, contractual procedures are expressed in Turkey and Englandlegal systems.Third part is about examining the construction contract procedures in Turkey.In the fourth part, construction contract procedures in England are expressed. Thedetermined standard form of building contracts used in England is to be the form whichis published by Joint Contracts Tribunal (JCT).In conclusion, the data coming from the previous parts are gathered together andcomprised in certain steps.