İşgal altındaki İstanbul'da kentsel ve mimari ortam
Urban and architectural environment in Istanbul under allied forces
  1. Tez No: 223847
  2. Yazar: BİLGE AR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TURGUT SANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: stanbul, sgal, Mütareke, Istanbul, Allied forces, Armistice
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalısmada mütareke ve isgal yıllarında stanbul'un geçirdigi islevsel dönüsüm incelenmistir. Savas sonrasında bir imparatorlugun baskenti olan sehrin ekonomik durumu bozulmustur. Ülkenin içinden ve Bolsevik devrimi'nin etkisiyle Rusya'dan çok sayıda mülteci gelmistir. Mültecilerin, savas yetimlerinin ve sehrin sıkça karsı karsıya kaldıgı yangın felaketlerinde açıkta kalan yangınzedelerin barınma sorununu, saglık ve egitim gibi ihtiyaçların giderilecegi yerler birçok geçici ?ve bazen kalıcı- mekânın kurulmasını gerektirmistir. sgal kuvvetlerinin bu cografyadaki teskilâtlanmaları da çesitli islev tipleri getirmistir. Son olarak isgal kuvvetlerinin ve yanlarında getirdikleri sivillerin geldikleri yerlerdeki gündelik hayat kurgusuna yönelik islevleri stanbul'un süregelen gündelik hayat kurgusu üzerinde sehirde bir islevsel dönüsüme neden olarak uyguladıkları görülmüstür. Dönem sonraki dönemlerde süreklilik gösteren mimari bir üslup veya belirgin bir biçimsel farklılık bırakmamıstır. Ancak sehirde yasanan islevsel dönüsümün ilerleyen dönemleri günümüze kadar etkiledigi görülmüstür. Bunun nedeni de bu islevsel dönüsümü, isgalin toplumun sosyal yapısı üzerinde yaptıgı dönüsümün tetiklemis olmasıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, the functional changes stanbul has encountered during the armistice had been examined. The city as the capital of an empire is in bad financial condition after the I. World War. A lot of refugees came both from inside the Empire and from Russia after the Bolshevik revolution. A lot of shelters, hospitals, orphanages and other spaces of relief were needed for the high number of refugees, war orphans and for the sufferers of fires that cause disastrous effects on the city very often. The highly developed administrative organizational structure of the allied forces brought new function types. Most striking examples proving that the allied troops and the civilians they brought along were not temporary as declared were found in the changes in the city?s general life style. The presence of the consumably new users of the city was strongly felt through the functional change the city has been encountering. When stanbul was released of the occupation, this period haven?t left any formal traces in architectural sense, with continuity. However new functions introduced to the city have shown continuity after the occupation, and the traces are even felt today. The reason for the continuity of the functions is that the stimulator of the changes in function lies in the changes of the social structure of the community.