Armutlu Yarımadası, Fıstıklı granitinin petrografik ve petrolojik incelemesi
Armutlu Peninsula, investigation of the Fıstıklı granite aspects of petrography and petrology
  1. Tez No: 223848
  2. Yazar: ÖMER FARUK DEREKÖY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARAL I. OKAY, PROF.DR. Ş. CAN GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fıstıklı Graniti, Petrografi, Petroloji, Jeokimya, Fistikli Granite, Petrography, Petrology, Geochemistry
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Çalısmanın ana konusu, Fıstıklı graniti olarak tanımlanmıs olan granitik gövdeninjeolojik, petrografik ve jeokimyasal özelliklerinin belirlenmesi seklindedir.Arazi çalısması süresince Fıstıklı graniti içindeki farklı doku ve bilesimdeki plütonikkayaçlardan örnekler toplanmıs ve granitin bütününü temsil eden bir numune setihazırlanmıstır. Bu numune setindeki kayaçlar öncelikle petrografik olarak detaylı birincelemeye tabi tutulmustur. Bunu izleyen evrede bu numune setindeki kayaçlarıniçerdikleri majör, nadir toprak ve iz elementleri tespit edilmis ve bunun neticesinde eldeedilen sonuçlar literatürde yaygınca kullanılan çesitli jeokimyasal diyagramlarınaizdüsürülmüstür.Tüm bu çalısmalar neticesinde granitin egemen olarak iki tip kayaçtan olustugugörülmüstür. Bunlardan ilki, bölgenin yogunlukla kuzeydogu, dogu, kuzeydogu, güneyve orta kesimlerinde bulunan monzogranitler, digeri ise inceleme alanının batı vekuzeybatı, kuzey ve güneybatı kesimlerinde gözlenen granodiyoritlerdir. Bu iki kayatürü tüm granitik gövdenin %70'ini olusturmaktadır. Granitik gövde içerisindeki birdiger kaya grubu iri kuvars kristalli (porfirik) granodiyoritlerdir. Granitler iledogrudan iliskili baska bir kayaç türü de, porfiri riyolitler ve/veya kuvars porfirlerdir.Fıstıklı granitinin jeokimyasal diyagramlara iz düsürülerek yorumlanması neticesinde,granitlerin subalkali, kalk-alkali türde kayaçlar oldugu ortaya konmustur. Jeotektonikortamını yansıtan diyagramlarla birim, volkanik ada yayı ve syn-collisional granitalanlarına düsmektedir. Fakat gözlenen bu trendler aynı zamanda çarpısma sonrasıolusan granitlerin gösterdigi tipik bir dagılımdır. Dolayısıyla sadece jeokimya verilerikullanılarak birimin tektonik ortamı üzerinde çok saglıklı bir bilgi/sonuç eldeedilememektedir. Bu nedenle birimin tektonik ortamı için bölgenin jeolojik evriminebakılmıs ve sonuçta Fıstıklı granitinin çarpısma sonrası granitik kayaları temsil ettigisonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
The main topic of this study is that to investigate of plutonic body, named Fistikligranite, and to examine it on geologic, petrography and geochemical aspects.A lot of samples are collected from the different petrographic parts of Fistikli granite inorder to characterized the whole magmatic body: initially, these samples were studiedpetrographically. After the sample preparation, the samples were sent to laboratory formajor, trace, and REE analysis. Finally, the results were obtained are plotted on somewidely used geochemical diagrams.As a consequent of all these studies, it was observed that Fistikli granite was dominantlyformed from two types of igneous rocks. The first one is the monzogranites locatedmostly northeast, east, south, and the middle parts of the study area. The second one isthe granodiorites, observed in the west, northwest, north and southwest regions. Thesetwo rock types cover %70 of the plutonic body. Beside these, another igneous rock wereobserved in the plutonic body: the granodiorites with coarse quartz crystals. Anothertype of magmatic rocks related to plutonic body is porphyry rhyolite and/or quartzporphyries.The results obtained from the positions of the samples on a set of geochemical diagrams,revealed that the Fistikli granite are subalkaline in nature and display calcalkaline trend.On the some tectono-magmatic discrimination diagrams, the samples plot on thevolcanic arc, syn-collision granite fields. On the other hand, trends are similar to thecollision-related granites. Therefore, a convincing argument on the origin of the granitecan not be proposed by using only geochemical data. Considering this situation, thegeologic-tectonic evolution of the Armutlu peninsula together with the petrographicgeochemicaldata for the granite are evaluated collectively. As a consequence of thisevaluation, a post-collisional origin is assumed for the Fistikli granitic body.