Açık ocak işletmelerinde optimum nihai sınırın belirlenmesi
Determination of the optimum ultimate pit limit
  1. Tez No: 223876
  2. Yazar: MURAT ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SELAMET GÜRBÜZ ERÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Ocak sletmeciligi, Nihai Sınır, Optimizasyon Metotları, Lerchs-Grossmann Algoritması, Open Pit Mine, Pit Limit, Optimization Methods, Lerchs-GrossmannAlgorithm
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalısmada açık isletmelerde nihai sınır tespitini belirleyen yöntemler genel olarakincelenmistir. Özellikle Lerchs-Grossmann algoritması detaylı olarak ele alınmıstır.Daha sonra cevher damarlarının dalımı uygun oldugundan dolayı örnek saha olarakEti-Bor Kestelek A.S. isletme sahası seçilmistir. Bu sahadan elde edilen sondaj verilerive topografik veriler Vulcan programıyla degerlendirilmistir. Cevher tabakaları vetopografya blok modelleme yapılarak bloklara ayrılmıstır. Daha sonra bu bloklaracevher içerigine göre degerler verilmistir. Daha sonrasında ise Vulcan programınınyardımıyla Lerchs-Grossmann algoritması kullanılarak bu ocagın nihai açık isletmesınırları belirlenmistir. Cevher fiyatlarına göre ocagın sınırlarının degisimi ve ocagınnihai durumdayken bulundugu derinlik belirlenmistir. Ocak nihai durumdayken geneldekapaj oranı, rezerv miktarları ve ocak net degeri hesaplanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the algorithms and methods to determine pit limit are examined andexplained. Lerchs-Grossmann algorithm is explained in detail and applied to Eti-borKestelek A.S. surface mine. This mine is chosen because ore seams getting deeper andtopography is getting higher. Ore, geology and topography are modeled and blockmodel of the mine is constructed by the help of drill data obtained from the mine.Economical values are assigned to blocks according to ore content. Then Lerchs-Grossmann algorithm is applied and optimum pit limit is determined. The effects of theore price change is analyzed and shown how it affects the pit limit. Overburden ratio,ore reserve and mine value calculated