Düzenli depolama alanı belirlemede karar destek sistemi kullanımı
Landfill site selection using decision support system
  1. Tez No: 223877
  2. Yazar: YEKTA BALCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERHAN ÇEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, İşletme, Environmental Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Düzenli Depolama, Karar Destek Sistemi, Bulanık AHP, Landfill, Decision Support System, Fuzzy AHP
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Düzenli depolama için alternatif alanlar, ekolojik degerleri bakımından birbirlerinden farklılık göstermektedir ve bu da alanların ekolojide ve çevresinde yaratacagı olumsuz etkilerin birbirlerinden farklı olmasını saglamaktadır. Bu nedenle düzenli depolama alanlarının yerlerinin belirlenmesinde, yasal zorunlulukların yanında çevresel, sosyal etkilerinin ve de ekonomik yönünün ele alınarak bir arada degerlendirilmesi gerekmektedir. Bu yüzden de en uygun bertaraf yerini belirleyebilmek için kapsamlı bir degerlendirme süreci gerekmektedir. Bu çalısmada ise hem gerçek hem de sübjektif verilerin bulunması, seçim parametrelerinin degerlerinin tam olarak belirlenememesi veya veri toplanmasının pahalı ve epey bir gayret gerektirmesi nedeniyle ?Düzenli Depolama Yer Seçimi? probleminin çözümü için Bulanık AHP yöntemlerinden Chang'in genisletilmis AHP yöntemi kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
All potential landfill sites will differ in ecological value and these landfill sites can also have an adverse effect on the ecology and its surroundings, so this location must comply with the requirements of governmental regulations and at the same time must pay attention to environmental, social and economical effects. That?s why sitting a sanitary landfill requires an evaluation process in order to identify the best available disposal location. In this study, Chang?s extent analysis method on Fuzzy AHP is used for the solution of ?Landfill Site Selection? problem because of the selection of the eligible site involves both factual and subjective information and most of the selection parameters cannot be given precisely, data collection is costly and involves a great deal of effort such as land slope, depth to ground water.