Yatırım fonlarının performansının ölçülmesi ve bir uygulama
The performance measurement of mutual funds
  1. Tez No: 223875
  2. Yazar: SEDA GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OKTAY TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım fonlarının performansı, parametrik performans, Performance of mutual funds, Parametric performance measures
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalısmada, yatırımcısına sagladıgı profesyonel yönetim, riski dagıtma ve likidite kolaylıgı nedeniyle Türkiye'de de hızla gelisme gösteren yatırım fonlarının performansı ölçülmüstür. Yatırım fonlarının performansının ölçülmesine olan ihtiyaç, fon sayısının, yatırımcı sayısının ve portföy büyüklüklerinin artmasıyla dogmustur. Çalısmada ele alınan performans ölçme metodları , literatürde kabul görmüs, fonların geçmis verilerini temel alarak ölçüm yapan metodlardır. Dolayısıyla, yatırımcıya fonların geçmis dönemde gösterdikleri performansla ilgili bilgi verirken; yeni yatırım kararları için ancak ipuçları verebilmektedir. Çalısmanın uygulama kısmında 138 adet yatırım fonu incelenmis ve performansları piyasa portföyüyle karsılastırılmıstır. 2002-2006 yılları arasında fonlar kimi zaman piyasa portföyünden daha iyi performans gösterirken, kimi zaman da piyasa portföyünün altında performans sergilemislerdir. Ayrıca, fonların kendi aralarında basarılarını görebilmek için kümeleme analiziyle sınıflara ayırıp, basarıları derecelendirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the performance of mutual funds that are rapidly improving in Turkey because of their advantages such as professional management, risk distribution and ease of liquidity, are measured. The need for performance measurement increased with the rise in fund numbers, investor numbers and portfolio size. The performance measures that are used in this study are accepted in litereture . They use funds? previous data in calculations, so they inform investors about the previous performance of mutual funds and give clues for the future investment decisions. In the application part of this study, 138 mutual funds are examined and compared with the performance of market portfolio. In between 2002-2006, funds sometimes perform better than market portfolio, sometimes worse than it. Furthermore, to see the success of a fund in respect of others, the funds are classified into groups by clustering analysis.