Plastik parçalarda esneyerek kilitlenen bağlantıların tasarımı
Design of snap fits for plastic parts
  1. Tez No: 223878
  2. Yazar: SERDAR TÜRKÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. H. OKTAY BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plastik Bağlantılar, Kilitli Bağlantılar, Malzeme Seçimi, Joining of Plastic Parts, Snap Fits, Selection of Material
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Piyasalardaki rekabet şartlarının artmasıyla beraber ürün maliyetlerinin azaltılması büyükönem kazanmıştır. Ürünün malzemesi ve üretim prosesleri, malzeme maliyetini ve işçiliğinibelirler. Kısaca, uygun malzeme seçimi ve uygun tasarım piyasalardaki rekabet avantajınıberaberinde getirir.Çalışma kapsamında plastik parçalar için en ucuz montaj yöntemi olan esneyerek kilitlenenbağlantılar incelenmiştir. Ayrıca, parça üretimini etkileyen ve bağlantı özelliğini belirleyentasarım önerileri ve formüler değerlendirilmiştir. Çalışma, parça analizleri ve malzeme seçimiyaklaşımlarıyla güçlendirilmiştir.Plastik parçalarda en çok karşılaşılan problemler için çözüm önerileri örnekler ilegösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Reduction of product cost has gained great importance with the increasing competingconditions at the market. Raw materials, production processes determine the cost of materialand workmanship. In other words, choosing convenient raw materials and design bring aboutcompetitive advantages as well.This study focuses on snap fits which is the cheapest assembly method for plastic parts. Inaddition, some proposal on designing and formulas that affect manufacturing of parts andquality of joining are evaluated. The study is also supported with FEM and the approaches tothe selection of materials.Furthermore, the problems that are faced quite often in plastic parts are also given solutionsand illustrated examples.