Crashworthy design of a helicopter cabin floor structure
Helikopter kabin altı yapısının darbe sönümlemeye uygun tasarımı
- Tez No: 223883
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN TOLUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit Sandviç Malzemeler, Darbe Sönümleme, Helikopter Yapıları, Composite Sandwich Materials, Crashworthiness, Helicopter Structures
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Katı Cisimlerin Mekaniği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Mühendislik yapılarını olusturan yapı elemanlarının düsük darbe hızlarındaki enerji sönümleme kabiliyetlerinin belirlenmesi ve bunların yapısal tasarımlara uygulanması çalısmaları günümüzde güncelligini koruyan arastırma konularıdır. Düsük hızdaki darbe yükleri helikopterlerin uygunsuz inisleri esnasında zeminle olan çarpısmalarından tepki kuvvetleri olarak ortaya çıkabilir. Bu çalısmada bir helikopter modelinin uygunsuz inis esnasında zeminle çarpısmasından dogan darbe enerjisini yapısal bütünlügünü koruyarak sönümleyebilecek bir sandviç alt kabuk tasarımı üzerinde durulmustur. Tasarımda yapının bütününde sandviç perde, enine ve boyuna destek elemanları ile alt kabukta olusan tabaka ayrılması hasarı ve hasarın ilerleme sekli MSC.DYTRAN explicit sonlu elemanlar programında analiz edilmistir. Ayrıca yerel olarak yapı elemanlarında olusabilecek hasar tipleri analizden elde edilen veriler ısıgında ayrı olarak ele alınmıstır. Tasarım kriteri olarak insan vücudunun düsey yöndeki ivmelenme limiti göz önünde bulundurulmustur. Bu çalısmada elde edilen veriler ileriki tasarımlar için bir ön adım niteligindedir.
Özet (Çeviri)
Today it is very popular research subject to investigate low velocity impact crashworthiness capability of structural elements and applying resulting philosophies into engineering designs. Low velocity impact loads can be experienced in crush event of a helicopter with ground during improper landing situations. Through this paper a sandwich cabin-floor which absorbs the crush energy saving its structural integrity during crush event was examined. Onset of failure and delamination growth through laminates of bulkheads, transverse and longitudinal stiffeners and bottom plate were analyzed globally with MSC.DYTRAN explicit finite element code. Also local failure modes for sandwich structural elements were examined using outputs of analysis. The vertical acceleration/deceleration limits of human body were considered as design limit criteria. Result data from this study will be an important source for following designs of the helicopter cabin-floor.