Kent mezarlıklarının yeşil doku içindeki önemi ve ziyaretçi memnuniyetinin belirlenmesi-Karacaahmet Mezarlığı örneği
The importance of urban cemeteries in green pattern and determining visitor satisfaction-Case study Karacaahmet Cemetery
- Tez No: 223890
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM VELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yesil alan, Mezarlık, Karacaahmet Mezarlıgı, Green Space, Cemetery, Karacaahmet Cemetery
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Mezarlıklar, konut, sanayi, ticaret gibi yerlesim alanları içinde ya da yakın çevresinde mutlak olması gereken arazi kullanım biçimleridir. Bu alanlar sahip oldukları yogun bitki örtüsüyle çevrelerinden farklı olan ve islevsel yesil alanların arttırılamadıgı hatta oransal olarak giderek azaldıgı kentlerde önemleri giderek çogalan genis yesil alanlardır. Bu baglamda mezarlıkların gömü alanı islevi ile birlikte yesil alanlar olarak da ele alınmaları gerekliligi gündeme gelmektedir. Bu gereklilikten yola çıkarak, bu çalısma kentsel yesil alanların bir parçası olan kent mezarlıklarının, birincil islevinin yanında, kente kazandırdıgı pozitif degerleri incelemeyi ve kentsel potansiyellerini saptamayı hedeflemektedir. Yedi bölümden olusan bu tezde; kentsel alan, kamusal alan, açık alan, yesil alan, mezarlık kavramaları incelenmis ve örnek alan olan Karacaahmet Mezarlıgı'nın kentsel yesil doku içindeki önemi ortaya konulmustur.
Özet (Çeviri)
Cemeteries are a form of land use which is definitely necessary around or close to settlements such as housing, industry and business areas. Whith their intense vegetation and with the gradual decrease of green spaces in urban areas cemeteries are becoming increasingly significant extensive green areas. On this pretext, cemeteries function not only as interment areas but also as green areas has to be considered and examined. By means of the above necessity, this study aims to examine the positive aspects that can be provided by urban cemeteries, which are coumpoments of urban green areas, and to determine their potential value for urban life. In this thesis which consists of seven sections; ırban areas, puplic areas, open spaces, green spaces and cemetery concepts have been examined and, as an exemple the significance of the Karacaahmet Cemetery in stanbul?s urban green areas has been stated.