Doğadan esinli yenilikçi tasarım yöntemlerine çok katmanlı bir yaklaşım
A multi-level approach to the nature inspired innovative design methodologies
  1. Tez No: 223895
  2. Yazar: ETHEM GÜRER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLEN ÇAĞDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilikçi Tasarım, Özörgütlenme, Belirme, Evrimsel Tasarım, Innovative Design, Self-Organization, Emergence, Evolutionary Design
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarımda Bilişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalısmada, dogadan esinli Yenilikçi Tasarım Yöntemleri'nden yararlanılarak, çok katmanlı yeni bir biçim üretme sistemi gelistirilmistir. Bir benzetim süreci içerisinde üretilen model, tanımlı bir mekanda (Kuruçesme Adası, stanbul) farklı tasarım biçimleri sunmaktadır. Modelin tasarlanması sürecinde, Evrimsel Tasarım, Etmen Tabanlı Sistemler, Özörgütlenme ve Belirme gibi dogadan esinli Yenilikçi Tasarım Yöntemleri'nden faydalanılmıstır. Sözü edilen yöntemlerin artı ve eksileri degerlendirilmis ve aynı yöntemler, tek bir tasarım sistemi içerisinde farklı asamalarda kullanılmıstır. Gelistirilen sistemin geneli ve süreç sonu biçimleri incelendiginde, mimari tasarım açısından farklı bir yaklasımın elde edildigi gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study using the nature inspired Innovative Design Methodologies a new multilevel shape generation system is obtained. The model, which is generated within a simulation process in a determined location (Kuruçesme Island, stanbul), presents different design shapes. Innovative Design Methodologies, such as Evolutionary Design, Agent-Based Systems, Self-Organization and Emergence, were used during the model generation. Advantages and disadvantages of these innovative methodologies were analyzed and then, these systems were placed on different phases of the new model. This approach can be handled as a different one through its system organization and final design shapes.