Synthesis and characterisation of polyacrylamide?laponite nanocomposite hydrogels
Poliakrilamid?laponit nanokompozit hidrojellerinin sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 223968
  2. Yazar: VOLKAN CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ OKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Olagandısı Sisme Davranısı, Laponite, Unusual Swelling Behavior, Laponite
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalısma kapsamında, nanokompozit hidrojellerin sisme ve elastik davranıslarıarastırılmıstır. Hidrojeller, sulu kil süspansiyonu içerisinde akrilamid (AAm)monomerinin serbest radikal polimerizasyonu ile 5 0C`de sentezlenmistir. Reaksiyonlarkimyasal bir çapraz baglayıcı olan N,N'-metilenbis(akrilamid) (BAAm) varlıgındagerçeklestirilmistir. Bulgular, hidrofilik polimer bileseni olan PAAm ve kil bileseni olanLaponit XLS ile sentezlenen nanokompozit hidrojellerin normal jellerde görülmeyen birsisme davranısına sahip oldugunu göstermistir. Buna göre jeller suya atıldıklarında,yaklasık bir gün süreyle siserek bir maksimum degere ulasmaktadır. Jellerin suiçerisinde kalma süreleri arttırıldıgında ise sisme degerleri azalarak, yaklasık 5 güniçinde bir sınır degere ulasmaktadırlar. Bu sisme davranısı sadece kilkonsantrasyonunun kritik bir degerin üzerinde oldugu durumlarda gözlenmektedir.Sisme ölçümlerini elastisite testleriyle birlestirilerek jellerin çapraz bag yogunluklarının,ne, öncelikle azadıgı ardından, artan sisme süresiyle birlikte artıs gösterdigibulunmustur. Çapraz bag yogunlugundaki bu degisim, kil miktarı artırıldıgında veyakimyasal çapraz baglayıcı oranı X azaltıldıgında daha belirgin hale gelmektedir.Sonuçlar, sisme süresince iç içe geçmis olan zincirlerin ve kil parçacıklarının yenidendüzenlenmesi ile açıklanmıstır. Ayrıca yapılan deneyler sonucunda, nanokompozithidrojellerin seyreltik sulu aseton veya 10000 g/mol agırlıgındaki poli(etilen oksit)çözeltilerinde dagıldıgı gözlenmistir
Özet (Çeviri)
The swelling behavior and the elastic properties of nanocomposite hydrogels have beeninvestigated. The hydrogels were prepared by free-radical polymerization of the monomeracrylamide (AAm) in aqueous clay suspensions at 50C. Laponite XLS with a radius of 25 nmwas used as clay particles in the hydrogel preparation. The reactions were carried out in thepresence of the chemical crosslinker N, N?- methylenebis(acrylamide) (BAAm). It was foundthat the nanocomposite hydrogels based on PAAm as the hydrophilic polymer componentand Laponite XLS as the clay component exhibit unusual swelling behavior in water. Theyfirst rapidly swell and attain a maximum swelling ratio and with increase in the swellingtime the gels deswell until they reach a limiting swelling ratio. This type of swelling behavioris observable only, when the clay concentration in the hydrogel is above a criticalconcentration. Swelling measurements combined with the elasticity tests show that theeffective crosslink density, ne, of the hydrogels first decreases, but then increases withincreasing time of swelling. The extent of the variations in ne becomes significant as the claycontent is increased or, as the chemical crosslinker ratio X is decreased. The results wereexplained in terms of the rearrangements of the highly entangled polymer chains and clayparticles during the course of swelling. It was also shown that the nanocomposite hydrogelsbecome unstable and dissolve in dilute aqueous solutions of acetone or poly(ethylene oxide)(PEO) of molecular weight 10000 g/mol.