Evaluation of restoration projects of traditional dwellings in Outer Citadel of Ankara which are given gastronomic functions
Ankara Dışkale?deki gastronomik işlevli geleneksel konutların restorasyon projelerinin değerlendirimesi
  1. Tez No: 224002
  2. Yazar: IRMAK KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ASATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomik İşlev, Yeni Kullanım, Geleneksel Konut, Restorasyon, Ankara Dışkale, Gastronomic Function, New Use, Traditional Dwelling, Restoration, Outer Citadel of Ankara
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 532
Özet
Ankara Kaleiçi'nde yer alan geleneksel konutlar, hem Anadolu hem Ankara Geleneksel Konutları arasında önemli bir yere sahip olmakla beraber, kendilerine özgü belli başlı karakteristikler yansıtmaktadırlar.Ankara'daki en eski yerleşkelerden biri olan Kaleiçi, çok uzun zamandan beri hem ticari hem de konut aktivitelerini beraberinde barındırmaktadır. Günümüzde bu alan, geçmişten bugüne kadar yaşamını devam ettirebilmiş değerlerinin ve 1970lerden başlayarak alanda süregelen koruma hareketlerinin etkisiyle bir ticaret, kültür ve turizm merkezi haline gelerek eski popularitesini yeniden kazanmıştır.Bu şartlar altında alanda en büyük riski, Kaleiçi'nde sınırları tarihi sur duvarları ile net bir biçimde tanımlanmış olan konut dokusu taşımaktadır. Mevcut dokuyu tehdit eden ana faktörler ise dört başlık altında kategorize edilebilmektedir. İlk faktör, alanda turizm, ticaret ve kültürel aktivitelerin artmasından doğan baskıya bağlı olarak Dışkale'deki geleneksel konutların özgün kullanımının hızlı bir şekilde değişmesi olarak tanımlanabilir. İkinci faktör ise alanda restore edilen geleneksel konutların yeni işlevleri içerisinde en baskın ve popüler işlevin gastronomik işlev olmasıdır. Üçüncü bir faktör, restorasyon projelerine bağlı olarak, geleneksel konutların özgün karakteristikleri ve mekansal kapasiteleri ile gastronomik kullanımın mekansal ve işlevsel gereksinimleri arasındaki uyumsuzluklar sonucu, geleneksel konutların özgün karakteristiklerinin ve değerlerinin yok olmasıdır. Son faktör ise geleneksel konutların günümüzdeki fiziksel durumları ile koruma kurulunca onaylı projelerindeki fiziksel durumlarının birbirleriyle örtüşmemesi olarak tanımlanabilir. Bu faktörler aynı zamanda tezin üzerinde duracağı problemin tanımını da oluşturmaktadır.Dışkale, net sınırları ile yukarıda tanımlanan problemin çalışma alanı olup aynı zamanda, Kaleiçi'nin hemen dışarısında bulunan ticaret, kültür ve turizm alanı ile İçkale'de bulunan, halen özgün karakteristiklerini ve kullanım değerini koruyan mevcut geleneksel konut dokusu arasında bir tampon bölge oluşturmaktadır.Tezin ana amacı, günümüz koruma anlayışı ve yöntemleri çerçevesinde, Ankara Dışkale'de yer alan geleneksel konutların özgün karakteristiklerinin, değerlerinin ve mekansal kalitelerinin, hem olumlu hem de olumsuz yönleri göz önünde bulundurarak gastronomik işlevden nasıl etkilendiğini ortaya koymaktır. Tezin ele alacağı bir başka konu da, onaylı restorasyon projeleri ile restorasyon uygulamaları arasındaki uyumsuzluklar ve problemlerdir.Tez, çalışma için kurulan teorik çerçeve, tanım, amaç ve ayrıca çalışmada izlenilen yöntem hakkındaki bilgileri içeren bir giriş bölümüyle başlamaktadır. İkinci bölüm, Ankara Kalesi ile ilgili bir tarihi araştırma ve Ankara Kalesi'nin bugünkü durumu, bu alanda yer alan geleneksel konutlar ve Ankara'da bu iki başlığa etki eden diğer gelişmeleri konu alan incelemeleri içermektedir. Üçüncü bölüm, çalışma için seçilen geleneksel konutların analizlerini, bu analizlerin değerlendirmelerini ve bunlara bağlı olarak konutların karakteristik ve değerlerini barındırmaktadır. Dördüncü bölüm, konutların hem bugünkü durumlarını hem de özgün karakteristik ve değerlerini göz önünde bulundurarak, restorasyon projelerinin analizlerinden ve yine bu analizlerin değerlendirmelerinden oluşmaktadır. Tez, modern koruma yaklaşımları çerçevesinde tüm çalışmanın genel bir değerlendirmesinin yapıldığı bir sonuç bölümü ile noktalanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Traditional Dwellings in Ankara Citadel have an important place among both Anatolian and Ankara Traditional Dwellings, reflecting certain characteristics of their own.Citadel Area, as one of the oldest settlements in Ankara, has been hosting both residential and commercial activities for a very long period of time. Today, the area has regained its popularity; as a commercial, cultural and tourism center with the potential of its remaining values from the past and conservation movements held in the area starting from 1970?s.Within these circumstances, the residential pattern inside Citadel area, the boundaries of which are strictly defined by historical fortress walls, carries the highest risk in the area. At this point, main factors threatening the existing pattern can be categorized in four titles, which also constitute the definition of the problem that the thesis is going to deal with. First factor is the rapid change in original use of traditional dwellings in the Outer Citadel due to the pressure derived from the increase in tourism, commercial and cultural activities in the area. Second factor is the assignment of gastronomic function as the most popular and major function among new functions of restored traditional dwellings in the area. The third factor is the disappearance of original characteristics and values of traditional dwellings due to restoration projects, which is caused by the discordant relation of the spatial, functional requirements of gastronomic use with the original characteristics, spatial capacity of traditional dwellings. Last factor is the present physical situation of traditional dwellings, which doesn?t correspond with their physical situation in the projects approved by the Board of Conservation of Ankara.Outer Citadel is the study area for the problem with its clear boundaries, which is actually a buffer zone between the commercial, cultural, tourism zone outside the Citadel Area and Inner Citadel, in which the existing residential pattern, mostly preserving its original characteristics and use, is located.This thesis mainly intends to point out how the original characteristics, values and spatial quality of traditional dwellings are affected from the gastronomic function in both positive and negative ways within the context of contemporary understanding and methods of conservation. Discordances and problems between the approved restoration projects and the restoration implementations are another subject of the thesis.The thesis starts with an introduction chapter, informing about the theoretical framework established for the study, the definition and aim, which also informs about the methodology followed. Second chapter consists of a historical research on Ankara Citadel and examinations on the present situation of the area, traditional dwellings in Ankara Citadel and other developments in the city which have an effect on Citadel Area and traditional dwellings. Third chapter includes the analyses of traditional dwellings chosen for the study with their evaluations, in which the original characteristics and values these dwellings are also indicated. Fourth chapter consists of the analyses of the restoration projects of the traditional dwellings again with their evaluations, considering both the present situation and the original characteristics and values. Thesis ends with a conclusion chapter, which makes a general evaluation of the study within the context of modern conservation approaches.