Mevcut betonarme binaların deprem performansının doğrusal elastik yöntem ile belirlenmesi ve p25 hızlı değerlendirme yöntemi ile karşılaştırılması
Seismic assessment of existing reinforced concrete buildings with code-based linear elastic and p25 rapid assessment methods and their comparison
- Tez No: 224054
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMA GÜLTEN GÜLAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hızlı Degerlendirme Metotları, Dogrusal Elastik Yöntem, Mevcut Yapılar, Rapid Assessment Methods, Linear Elastic Method, Existing Buildings
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez çalısmasında amaç, DBYBHY'07 7. bölümünde önerilen ?Dogrusal Elastik Yöntem? ile P25 hızlı degerlendirme yöntemini 4 ayrı gerçek yapılar üzerinde uygulayarak, elde edilen sonuçların degerlendirilmesidir. Altı bölüm halinde sunulan çalısmanın ilk bölümünde giris, çalısmanın amacı ve kapsamı verilmektedir. kinci bölümde daha önce öne sürülmüs hızlı degerlendirme yöntemleri kısaca açıklanmıstır. 3. ve 4. bölümlerde yöntemin konusu olan Dogrusal Elastik Yöntemi ile P25 Hızlı Degerlendirme Yöntemi ve yeni versiyonu P25 V2 ayrı ayrı açıklanmıstır. Besinci bölümde dört ayrı gerçek betonarme yapının deprem performansının belirlenmesi için Dogrusal Elastik Metod, P25 V1 ve V2 yöntemleri ile yapılan hesaplamalara yer verilmistir. Altıncı bölümde her iki yaklasımla yapı performans düzeyleri saptanmıstır ve metodların içerik ve uyumları yapısal sistem kusurları ile ele alınarak tartısılmıs ve ilerde yapılacak çalısmalar için önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, P25 rapid assessment method and the `linear elastic methods? prescribed in DBYBHY?07 have been performed on 4 different real buildings and obtained results have been evaluated. The thesis study has been performed as six chapters and the first one includes the introduction and the aim and the scope of the study. Previously developed rapid assessment methods have been explained in the Second Chapter. The code based `Linear Elastic Methods? and P25 Scoring Method and its new P25 v2 version have also been explained in third and fourth chapters. The fifth chapter presents the seismic performance evaluations of 4 different real reinforced concrete buildings with Linear Elastic Method? and P25 Scoring Methods v1 and v2. At the Sixth chapter, the building performance levels found with two approaches and the relations and consistency of the methods as well as the insufficiency of the structural systems have been discussed and suggestions for further study are also presented.