Aile tipi bir güneş enerjisi destekli ısı pompalı su ısıtıcısı sisteminin tasarımı ve oluşturulması
Design and construction of a domestic type solar assisted heat pump water heater system
  1. Tez No: 224086
  2. Yazar: YAŞAR AHMET TEVFİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Işınım, Isı pompası, Sıcak Su Üretimi, Solar Energy, radiation, heat pump, warm water preparing
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tezde, düşük enerji tüketimi ile sıcak su üretimi yapabilen güneş enerjisi destekli ısı pompalı su ısıtıcısı sisteminin tasarımı ve oluşturulması üzerine çalışılmıştır. Tasarım için buhar sıkıştırmalı çevrim prensipleri incelenerek, güneş destekli ısı pompalarının teorik analizi yapılmıştır. Sistem tasarımında güneş kollektörü/buharlaştırıcı ve diğer ısı pompası parçaları ayrık (split) olarak tasarlanmıştır. Böylece, farklı koşullar altında ilk örnek incelenerek, sistemin uygunluğu ve verimliliği araştırılmıştır. Elde edilen veriler, tasarlanan sistemin amaçlanan hedef için uygun ve oldukça verimli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This search was about designing and creating of a domestic type solar assisted-heat pump system aimed to prepare warm water with low energy consumption. Therefore, solar assisted heat pump systems were theoretically analyzed by researching the existing gas compressed heat pumps. Solar collector/evaporator, and the other parts of heat pump system were separately (split) designed. So, the adequacy and efficiency of this system was researched by examining the prototype under different conditions. The obtained data show that the designed system was a proper and energy productive one for aimed usage.