Bakırçay Nehrinin ağır metal ve radyoaktif element konsantrasyonları belirlenerek,nedenlerinin faktör analiz yöntemleriyle irdelenmesi
The determination of heavy metals and radioactive element concantrations of Bakırçay River basin and the scrutinity of their causes through factor analysis methods
- Tez No: 224087
- Danışmanlar: PROF. MEHMET N. KUMRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Nükleer Mühendislik, Physics and Physics Engineering, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nehir, doğal radyoaktifite, sediment, ICP-OES, ağırmetal, River, natural radioactivity, sediments, ICP-OES, heavy metals
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
serisi, K-40, radon ve ürünleridir. Bu doğal radyonüklidlerin olusturduğu radyasyon, çevrenin yasamaya uygun olup olmadığı hakkında bilgi verir. Bu çalısmanın amacı da Bakırçay Havzası'nın doğal radyoaktivite düzeyini belirlemektir. Ayrıca bu çalısmada, Bakırçay Havzası'ndan alınan sediment ve su örneklerindeki ağır metal konsantrasyonları ICP-OES kullanılarak tespit edilmistir. Çandarlı Körfezi'nden Soma'ya kadar Bakırçay Nehri boyunca yaklasık 2 km aralıklarla 54 örnekleme yerinden örnekler alındı. Alınan toprak ve sediment örneklerinde Th-232, U-238 ve K-40 aktiviteleri sintilasyon dedektörüyle ölçülürken su örneklerindeki Ra-226 aktivite konsantrasyonları kollektör yöntemi ile ölçüldü. Toprak örneklerinde tespit edilen ortalama Th-232, U-238 ve K-40 miktarları sırasıyla 5.93 ppm, 5.92 ppm ve 0.91 ppm'dir. Sediment örneklerindeki tespit edilen ortalama Th-232, U-238 ve K-40 aktiviteleri sırasıyla 6.86 ppm , 7.65 ppm ve 0.69 ppm'dir. Su örneklerindeki Ra- 226 aktivite konsantrasyonları 0.09-0.94 Bq/l arasında ve ortalama 0.36 Bq/l ölçüldü. Elde edilen sonuçların çoğunun, kabul edilen ortalamalara çok yakın olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
The main sources of natural radiation are; the products of the series of Th-232, the series of U-238, K-40, and radon. The radiation, which is produced by these natural radionuclides, gives us valuable information about the environment along the river whether it is suitable for life or not. The aim of this study, to be determined of the radioactive level of Bakırçay River Basin. Furthermore, the samples of sediment and water which were collected from this area were analyzed by using ICP-OES in order to detect heavy metals in ppm level. Beyond Bakırçay River, from Çandarlı Gulf to Soma, soil and sediment samples were collected from 54 different sample point approximately each 2 km. In these samples, the activities of Th-232, U-238 and K-40 were detected by using cintilation detector and the activity levels of Ra-226 were detected by using collector method. Detected Average levels for Th-232, U-238 and K-40 in the soil samples, 5.93 ppm, 5.92 ppm ve 0.91 ppm, respectively. Detected Average levels for Th-232, U-238 and K-40 in the sediment samples, 6.86 ppm, 7.65 ppm ve 0.69 ppm, respectively. The radium activity concentrations in the water samples are measured to be between 0.09-0.94 Bq/l and the average is 0.36 Bq/l. Most of the results are found to be acceptable when compared them with the known world standards.