Çokluortam verilerinin aranması ve aktarılması için bir çok-etmenli sistem geliştirme
A multi-agent system implementation for searching and transferring multimedia data
- Tez No: 224085
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYLİN KANTARCI, Y.DOÇ.DR. CENGİZ GÜNGÖR, Y.DOÇ.DR. RIZA CENK ERDUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: MPEG-7/21, çokluortam üstverisi, ontoloji, etmen sistemleri, MPEG-7/21, multimedia metadata, ontology, agent systems
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Günümüzde İnternet teknolojisinin gelişmesi ile sadece metinsel değil aynı zamanda görsel-işitsel verilerin de web ortamında dağıtılması yaygınlaşmıştır. Bu durum, bu tür verileri standartlaştıran kurumları yeni teknoloji arayışlarına itmiştir. Bu arayışların sonucunda, çokluortam verilerinin içeriği hakkında daha fazla bilgi sağlayan ve zengin bir gösterim sunan MPEG-7/MPEG-21 gibi standartlar ortaya konmuştur. Çok-etmenli sistemler; özerk bilgi-işlem birimleri olan etmenlerden oluşan ve çalışma zamanında genişleyebilen bir mimariye sahip açık sistemlerdir. Çok-etmenli sistemde, kullanıcısı adına davranma yetisine sahip olan kullanıcı etmenleri; farklı lokasyonlarda bulunan, farklı biçimlerde ifade edilmiş ve farklı şekillerde erişilebilen verileri saydam bir şekilde bütünleştirerek kullanıcıya sunabilmektedir. Bu çalışmada, MPEG-7 standardı ile tanımlanmış görsel-işitsel verilerin aranması ve kullanıcı ortamına getirilmesine yönelik bir çoketmenli sistem geliştirilmiştir. Ayrıca, Anlamsal Web teknolojilerinin sunduğu çıkarsama gibi olanaklardan faydalanmak amacı ile MPEG-7 standardı OWL ontoloji dili ile ifade edilmiştir ve geliştirilen çok-etmenli sistemde yer alan sunucu etmenlerin bu anlamsal bilgi üzerinde işlem yapması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the improvements in the Internet technology, not only distribution of textual but also audio-visual data has spread on the web. This fact has caused the organizations who standardize these multimedia data to seek for new technologies. As a result of these efforts, standards such as MPEG-7 and MPEG-21, which provide more information about the content of multimedia data and support a rich representation, have been published. Multi-agent systems are open systems with an extensible architecture at run-time, which consist of autonomous computing entities that are called as agents. In a multi-agent system; user agents, who behave on the behalf of their users, can transparently integrate and present the information which is scattered through different locations, represented in different formats, and accessible in different ways. In this study, a multi-agent system for searching and transferring the multimedia content which is represented using MPEG-7 standard is developed. In addition, to make use of some capabilities, such as inference capability provided by the Semantic Web technologies, MPEG- 7 is represented using OWL ontology language. The server agents in the developed system process this semantically represented knowledge.