Avrupa birliği'nde ortak tarım politikası çerçevesinde tarımın finansmanı ve Türkiye'nin uyumu açısından değerlendirilmesi
The agricultural finance under the frame of common agriculture policy in european union and the general evaluation from the point of view of adaptation stage of Turkey
  1. Tez No: 224128
  2. Yazar: DUYGU TOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERRUH IŞIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Türkiye, Bütçe, Ortak Tarım Politikası Finansman, European Union, Turkey, Budget, Common Agriculture Policy, Finance
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Türkiye'nin AB ile olan ilişkisi, 31 Temmuz 1959 tarihinde Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Topluluğu'na ortaklık için başvurması ile başlamış olup, 3 Ekim 2005 tarihi itibariyle müzakere sürecine girilmesiyle önem kazanmıştır.Tarım sektörü stratejik bir sektör olması nedeniyle tüm ülkelerde çeşitli şekillerde desteklenmektedir. Ortak Tarım Politikası günümüze kadar bir çok reform ile değişikliğe uğramasına rağmen, halen bütçenin yaklaşık yarısına yakınının buraya aktarılması nedeniyle önemli bir yere sahiptir. AB'de OTP harcamaları, 1962 yılında kurulan Avrupa Tarımsal Garanti ve Yönverme Fonu tarafından finanse edilmekte iken, 2007'den itibaren bu fonun yerini AB genel bütçesi içersinde oluşturulan iki yeni fon (Avrupa Tarımsal Garanti Fonu ve Kırsal Kalkınma için Avrupa Tarımsal Fonu) almıştır.Türkiye'de tarımın finansmanında ise AB benzeri bir yapılanma bulunmamaktadır. Türkiye'de tarımın finansmanından sorumlu birden çok kurum ve kuruluşun olması ve bu kurumlar arasında koordinasyonun iyi olmaması nedeniyle tarım sektörüne aktarılan kaynakların birçoğu hedef kitleye ulaşamamaktadır.Bu çalışmada öncelikle AB bütçesinin genel özellikleri ve OTP'nin yeni ve eski dönem finansman düzeni incelenmiş, daha sonra Türkiye'de tarımın finansman yapısı incelenerek, Türkiye'nin uyumu açısından değerlendirilme yapılmıştır. Bu çerçevede, Türkiye'nin Avrupa Tarımsal Garanti Fonu ve Avrupa Kırsal Kalkınma Fonlarından yararlanabilmesi için oluşturması gereken idari ve yapısal düzenlemeler değerlendirilmiştir Ayrıca, olası bir tam üyelik durumda, Türkiye'nin AB bütçesine yapacağı katkı ve Türk tarımının AB bütçesi üzerine etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The relation history of Turkey with European Union has commenced through the application of membership of Turkey to European Economic Community on July 31 1959 and gained a significant importance along with the negotiation stage started on October 3 2005.Since it is a very strategic sector, the agricultural activities are being supported through many different ways in countries. In spite of considering that CAP faced to real transformations depending on the reforms achieved until today, this authority is still taking a significant part in the budget on based of an allocation by almost half of the total. CAP expenses had been financed by EAGGF incorporated in 1962 however those financial activities are being carried out by two newly organized funds (European Agricultural Gurantee Fund and European Agricultural Fund for Rural Development) organized within the general budget of EU as of 2007.An organization has not been observed in Turkey similar to the agriculture financing in EU depending on some factors i.e. many institutional bodies that are responsible for the agricultural finance and the missing coordination among those bodies, the most part of the resources allocated in the agriculture sector could not be provided with the target group sufficiently.In this study, primarily the general specifications of EU budget and the current and ex term financial structure of CAP were reviewed then a general evaluation in such scope had been done from the point of view of Turkish adaptation by examining the structure of agricultural finance in Turkey. Under this frame, the administrative and structural arrangements to be achieved by Turkey to take benefits from those European Agricultural Gurantee Fund and European Agricultural Fund for Rural Development Funds were evaluated in details. Additionally, in the event of a full membership, the contribution specific to Turkey in the budget of EU and the effectiveness of Turkish agriculture in the budget of EU were properly explained as well.