Kitin sentez inhibitörü diflubenzuron'un Culex pipiens (L.) ve Culiseta longiareolata (macquart)'nın (Diptera: Culicidae) larvaları üzerine etkileri
The effects of chitin synthesis inhibitor, diflubenzuron on the larvae of Culex pipiens (L.) and Culiseta longiareolata (macquart) (Diptera: Culicidae)
  1. Tez No: 224127
  2. Yazar: HAKAN KAVUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Culex pipiens, Culiseta longiareolata, diflubenzuron, kitin sentezi, kitin sentezi inhibitörü, böcek, Culex pipiens, Culiseta longiareolata, diflubenzuron, chitin synthesis, chitin synthesis inhibitor, insect
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın araştırma materyalleri Culex pipiens ve Culiseta longiareolata türlerinin larvalarıdır. Son yıllarda ülkemizde farklı formülasyon ve ticari isimlerle üretilen ve pratikte yoğun olarak kullanılan diflubenzuronun bu sivrisinek türlerinin larvalarına karşı olan mortalite etkisi ve kalıcılık süresi saptanmaya çalışılmıştır.Diflubenzuron'un granül formulasyonu için WHO (World Health Organization) tarafından önerilen 0,05 mg (ai)/cm²'lik dozundan yüksek ve düşük miktardaki dozları (0,016, 0,032, 0,064, 0,128 ve 0,192 mg (ai)/cm²) 1.,2.,3. ve 4. larva evrelerine laboratuvar koşullarında uygulanarak larval ölümler kaydedilmiştir. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre; diflubenzuronun larvalar üzerindeki etkisini 2. haftadan sonra arttırdığı, en etkili ve en düşük dozunun 0,064mg (ai)/ cm² olduğu tespit edilmiştir. Diflubenzuron Culiseta longiareolata larvalarında ve erken evre larvalarda daha etkilidir.
Özet (Çeviri)
The larvae of Culex pipiens and Culiseta longiareolata are research materials in this study. Recently, diflubenzuron which is used intensively in practicaly and produced in different commercial names and formulation in Turkey, was tried to evaluate the mortality and residual effects against to larvae of these mosquitoes species.The lower and higher doses (0,016, 0,032, 0,064, 0,128 and 0,192 mg (ai)/cm²) than 0,05 mg (ai)/cm² which is recommended by WHO (World Health Organization) was applied against 1., 2., 3. and 4th instars in laboratory conditions and mortality was recorded. According to the statistical analysis; the efficacy of diflubenzuron is increased after the 2nd week post-treatment, the most effective and the lowest dose of diflubenzuron was obtained as 0,064mg (ai)/ cm². Diflubenzuron is more effected against to early instars of Culiseta longiareolata.