Asal halkalarda yarı türevler
Semiderivations in prime rings
  1. Tez No: 224129
  2. Yazar: ŞULE AYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALEV FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Asal halkalarda türev, Asal halkalarda yarı türev. VI, Derivations in prime rings, semi derivations in prime rings
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cebir ve Sayılar Teorisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tezde asal halkalarda türev ve yarı türev üzerine günümüze kadar yapılan çalımalarda elde edilen bazı özelliklere yer verilmitir. lk bölümde, halkalarda türev ve yarı türev tanımları verilmi türevli ve yarı türevli asal halkaların tarihinden bahsedilmitir. kinci bölümde, bu tezi anlamada kolaylık salayacak; asal halka, halkanın karakteristii, Martindale kesirler halkası (Martindale quotient ring), Lie ideali, Jordan ideali, cebir, lie cebiri gibi tanımlara ve bazı özelliklere yer verilmitir. Üçüncü bölümde, asal halkalarda türeve ait bazı özellikler incelenip türevli asal halkaların deimelilii ile ilgili yapılan bazı çalımalar derlenmitir. Dördüncü bölümde, üçüncü bölümde asal halkalarda türev üzerine incelenen bazı özelliklerin asal halkalarda yarı türeve genellemeleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis some properties of derivation and semi derivations in prime rings that have been gathered are stated. In the first chapter the definition of derivation and semi derivation in rings are given. The history of rings with derivation and semi derivation is mentioned and also the subject of the thesis is introduced. In the second chapter some basic definitions such as prime ring, characteristic of a ring, Martindale quotient ring, Lie ideal, Jordan ideal, algebra, and lie algebra are given in order to make reading of the thesis easy. In the third chapter some properties of derivation in prime rings are studied and some studies about some of the properties of commutative prime rings are compiled. In the fourth chapter the generalization of some properties of derivations in prime rings to the semi derivations in prime rings are stated.