Denizli ve Uşak illerinde depolanmış baklagillerde bulunan bruchidae familyası türleri ve zararları üzerinde araştırmalar
Investigations on species oh the bruchidae family and their damage to stored legume seeds in Denizli and Uşak provinces
  1. Tez No: 224146
  2. Yazar: DİLEK TURANLI
  3. Danışmanlar: PROF. ŞENİZ KISMALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bruchidae, depolanmıs baklagil tohumu, Denizli, Usak, Türkiye, Bruchidae, stored legume seed, Denizli, Usak, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalısmada, Denizli ve Usak illeri çiftçi depolarından alınan kuru baklagillerde Bruchidae familyası türlerinin varlıgı, bu türlerin depolama kosullarında tohumların kalite ve kantitesi üzerindeki etkileri arastırılmıstır. Çalısma, 2001 ve 2002 yıllarında Denizli ilinde 9 ilçeye baglı 17 köy ve Usak ilinde 6 ilçeye baglı 23 köyde yapılmıstır. Zarar görmüs tohumlardan elde edilen erginlerin Callosobruchus maculatus (Fabricius), Acanthoscelides obtectus (Say) ve Bruchus emarginatus Allard türlerine ait oldukları saptanmıstır. Denizli ve Usak illerinden alınan örneklerden çıkan ortalama ergin sayısı, en yüksek börülce ve fasulye örneklerinde saptanmıstır. Bu sayılar Usak ilinde börülcede 7984, fasulyede 5586 iken, Denizli ilinde börülcede 3753, fasulyede ise 2435 olarak belirlenmistir. Börülce ve fasulye örneklerinde ortalama % agırlık kaybı sonuçları da diger baklagil örneklerinin sonuçlarına göre daha fazla olmustur (Denizli'de börülcede %33.85, fasulyede %12.98 ve Usak'ta börülcede %46.61, fasulyede 35.97). Ortalama % bulasma yogunlugunun yüksek oldugu örnekler sırasıyla Usak'ta börülcede %97, fasulyede %77.33 ve Denizli'de börülcede %50.05, VI fasulyede %34.57 olarak belirlenmistir. Çiftçi depolarında saklanan örneklerde ise en yüksek % agırlık kaybı sırasıyla, Denizli'de fasulyede %4.92, Usak'ta ise fasulyede %26.8 olarak bulunmustur. Baklagil tanelerinin çimlenme güçlerini belirleme çalısmasında; Usak ve Denizli illerinde bulasık fig, mercimek ve mürdümük örneklerinin çimlenme yüzdelerinin yüksek oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the presence of some species of the Bruchidae family, the effects of those species to the quality and quantity of the seeds, and the storage conditions were investigated in dried legume seeds taken from farmers stores in both Denizli and Usak Provinces. The study was carried out in 17 villages of 9 different towns of Denizli Province and in 23 villages of 6 different towns of Usak Province, between the years 2001 and 2002. Adults obtained from the damaged seeds were identified to belong to species of Callosobruchus masculatus (Fabricius), Acanthoscelides obtectus (Say) and Bruchus emargiantus Allard. It was determined that the average number of adults in both Denizli and Usak samples was highest in chickpea and bean samples. Numbers of adults were 7984 in chickpea and 5586 in bean samples in Usak Province, while they were 3753 in chickpea and 2435 in bean samples in Denizli Province. Average weight losses (%) in chickpea and bean samples were higher than in other legume samples (33.85 % in VIII chickpea, and 12.98 % in bean in Denizli Province and 46.61 % in chickpea and 35.97 % in bean in Usak Province). Average Infestation levels (%) were 97 % in chickpea and 77.33 % in bean (both from Usak Province), and 50.05 % in chickpea and 34.57 in bean (both from Denizli Province). Average weight loss (%) in farmers? stores was highest in bean from Denizli Province (4.92 %) and in bean from Usak (26.8 %). Infested samples of vetch, lentil and white pea had the highest germination percentage.