Karaciğer iskemi-reperfüzyon hasarında silymarin ve redükte glutatyonun koruyucu etkisinin araştırılması
The investigation of protective effects of silymarin and reduced glutathione in hepatic ischemia-reperfusion injury
  1. Tez No: 478087
  2. Yazar: DILARA ALIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN AMANVERMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Silymarin, glutatyon, karaciğer iskemi-reperfüzyon, hepatik hasar Dilara ALİYEVA, Doktora Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi - Samsun, Ekim -2017, Silymarin, glutathione, liver ischemia-reperfusion, hepatic damage Dilara ALİYEVA, PhD Thesis Ondokuz Mayıs University - Samsun, October -2017
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Karaciğer iskemi-reperfüzyon hasarı karaciğer fonksiyonlarında ve karaciğer dokusunda bozulmalara neden olabilir. Bu nedenle, karaciğer iskemi-reperfüzyon hasarına karşı hepatoprotektif ajanlara- maddelere ihtiyaç duyulmaktadır. Tez amacına yönelik olarak, hepatoprotektif olduğunu düşündüğümüz silymarin ve redükte glutatyonun karaciğer iskemi-reperfüzyon hasarında koruyucu olup olmadıklarını değerlendirmek için bu deneysel çalışma planlandı. Materyal ve Metot: Çalışmamızda toplam 50 erişkin erkek rat 5 gruba (n=10) ayrılarak gruplar (Sham, İR, SM-İR, GSH-İR ve SM+GSH-İR) oluşturuldu. Sham grubunda ratlarda iskemi-reperfüzyon oluşturulmadan, batın açıldı ve kapatıldı. İR grubunda karaciğerde 30 dk iskemi oluşturuldu ve reperfüzyon süresi 24 saate kadar devam ettirildi. SM-İR, GSH-İR ve SM+GSH-İR gruplarına iskemi-reperfüzyondan 60 dk önce sırasıyla 100 mg/ kg silymarin, redükte glutatyon ve her ikisinin karışımı intraperitoneal olarak uygulandı. Deneysel çalışmanın 24. saatinde tüm ratlardan kan örnekleri ve karaciğer dokusu alındı, daha sonra ratlar sakrifiye edildi. Bulgular: Karaciğer iskemi-reperfüzyon öncesi silymarin, redükte glutatyon ve silymarin + glutatyon uygulaması iskemi-reperfüzyon ile indüklenen transaminaz artışlarını ve hepatik iskemi-reperfüzyonun geç fazında karaciğer histopatolojik hasar skorlarını anlamlı olarak azalttı. Ayrıca, iskemi-reperfüzyon hasarı öncesi silymarin + glutatyon uygulaması serum TNF-α, MPO ve TBARS düzeylerindeki azalmalarla gösterildiği gibi enflamatuar kaskadları ve oksidatif stresi anlamlı olarak baskıladı. Sonuç: Karaciğer iskemi-reperfüzyon hasarı gelişmeden önce uygulanan silymarin ve redükte glutatyon tedavisi oksidatif stresi ve enflamasyon yanıtı baskılayarak hepatik hasarları hafifletebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hepatic ischemia-reperfusion injury compromises liver function and may lead to harmfull effects on liver parenchyma. For this reason, therapotic strategies require inproving in a new pharmocological agent/substanges for controling hepatic ischemia-reperfusion injury in the relevante surgical intervantions as a hepatoprotective agent. The aim of this experimental study was examined whether silymarin and reduced glutathione may deminish or prevent hepatic ischemia-reperfusion damage in a liver ischemia-reperfusion rat model using biochemical and pathopoligical findings. Material and Method: 50 male rats used in our study randomly separeted into 5 groups as follows: Sham, IR, SM-IR, GSH-IR and SM+GSH-IR groups (n=10). In Sham group, rats' abdomen was opened and closed without ischemia-reperfusion. In the IR groups, hepatic ischemia-reperfusion injury was performed in normaly-fade rats treated with silymarin (100mg/kg), reduced glutathione (100mg/kg) and mixed silymarin plus glutathione (100mg/kg) 60 min before ischemia-reperfusion or without silymarin and glutathione, then 30 min ischemia, followed by reperfusion. After 24 h, blood and liver specimens were taken for biochemical and pathological assessments and then rats were sacrificed by exsanguination. Results: Pretreatment with silymarin, reduced glutathion and silymarin plus glutathione before ischemia-reperfusion significantly decreased ischemia-reperfusion induced elevations of transaminases (ALT, AST), and significantly reduced the histopathological damage scores of the liver in the late phase of hepatic ischemia-reperfusion injury. İn addition, silymarin plus glutathione prior to ischemia-reperfusion injury significantly suppressed inflammatory cascades and oxidative stress as demonstrated by attenuations in TNF-α, MPO and TBARS, respectivetily. Conclusion: The treatment with silymarin and reduced glutathione prior to the development of hepatic ischemia-reperfusion injury may attenuate hepatic insults through suppressing oxidative stress and inflammatory response.