Fotokatalizör olarak kullanılabilecek bir grup ftalosiyanin türevinin sentezlenmesi ve fotokatalitik işlemlerde kullanılmaları
The synthesis of a group of phthalocyanines derivatives used as photocatalyst and use in photocatalytic treatment
  1. Tez No: 224170
  2. Yazar: ÖZLEM SEVEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİRCAN DİNDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: metalsiz ftalosiyanin, Zn ve Cu ftalosiyanin, asimetrik Zn ftalosiyanin, mikrodalga enerjisi, fotodinamik inaktivasyon, E.coli, S.aureus, ksenon lambası
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Metalsiz 2(3),9(10),16(17),23(24)-tetra(3,5-dimetilfenoksi)ftalosiyanin, 2(3),9(10),16(17),23(24)-tetra(4-tert-butilfenoksi)ftalosiyanin ve 2(3),9(10),16(17),23(24)- tetra(3,5-di-tert-butil-4-hidroksifenil)ftalosiyanin türevleri mikrodalga yöntemi ve klasik yöntemle sentezlendi ve yapı tayinleri yapılarak, sonuçlar ve verimleri karşılaştırıldı. Mikrodalga yöntemi ile yapılan sentezlerde, 10 dak. gibi çok kısa sürede, klasik yöntemle 24 saatte elde edilen verimlerle yarışacak düzeydeki ürünler elde edildi. Simetrik Zn(II)- ve Cu(II)- 2(3),9(10),16(17),23(24)-tetra(3,5-dimetilfenoksi)ftalosiyanin, Zn(II)- ve Cu(II)- 2(3),9(10),16(17),23(24)-tetra(4-tert-butilfenoksi)ftalosiyanin, Zn(II)- 2(3),9(10),16(17),23(24)-tetra(3,5-di-tert-butil-4-hidroksifenil)ftalosiyanin ve asimetrik Zn(II)-9(10),16(17),23(24)-tris[3,5-di-tert-butil-4-hidroksifenil]-2(3)-[4- karboksifenoksi]ftalosiyanin türevleri sentezlenerek, spektroskopik yöntemlerle yapıları tanımlandı, elementel analizleri yapıldı. Bu tezde ayrıca, iki adet Zn(II)-ftalosiyanin türevi (ZnPc1 ve ZnPc3) ün fotodinamik aktiviteleri, gram negatif bakteri E.coli ve gram pozitif bakteri S.aureus'a karşı test edildi. ZnPc1 ve ZnPc3 bileşiklerinin singlet oksijen üretme kapasitelerinin varlığı, 1,3-difenil-isobenzofuran (DPBF) ile ilişkili olarak saptandı. Önemli bir başka sonuç, elde ettiğimiz ftalosiyanin türevlerinin, termal olarak 500 oC ye kadar, çözelti ortamlarında, ışığa karşı da oldukça dayanıklı bileşikler oldukları tespit edilmiştir. Bu özellik, bu tür bileşiklerin uygulama alanlarının daha geniş düşünülmesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Synthesis of metal-free 2(3),9(10),16(17),23(24)-tetra(3,5- dimethylphenoxy)phthalocyanine, 2(3),9(10),16(17),23(24)-tetra(4-tertbuthylphenoxy) phthalocyanine and 2(3),9(10),16(17),23(24)-tetra(3,5-di-tert-butyl-4- hydroxyphenyl)phthalocyanine have been carried out by microwave irradiation and with conventional heating, and results was compared. Symmetrical Zn(II)- and Cu(II)- 2(3),9(10),16(17),23(24)-tetra(3,5-dimethylphenoxy)phthalocyanine, Zn(II)- and Cu(II)- 2(3),9(10),16(17),23(24)-tetra(4-tert-buthylphenoxy)phthalocyanine and Zn(II)- 2(3),9(10),16(17),23(24)-tetra(3,5-di-tert-butyl-4-hydroxyphenyl)phthalocyanine, and unsymmetrical Zn(II)-9(10),16(17),23(24)-tris[3,5-di-tert-buthyl-4-hydroxyphenyl]-2(3)-[4- carboxyphenoxy] derivatives were synthesized. In this thesis, also the photodynamic activity of Zn(II)-2(3),9(10),16(17),23(24)- tetra(3,5-dimethylphenoxy)phthalocyanine and Zn(II)-2(3),9(10),16(17),23(24)-tetra(3,5-ditert- butyl-4-hydroxyphenyl) phthalocyanine were tested against a gram negative bacteria E.coli and a gram positive bacteria S.aureus. Also, singlet oxygen generation capacities of ZnPc1 and ZnPc3 were studied. 1,3-diphenyl-iso-benzofuran was used as selective singlet oxygen trap. Another important result of this thesis, the sythesized Pc derivatives are quite thermally stable until 500 oC. Also, ZnPc derivatives are photostable in solution. Key words; metal-free phthalocyanines, Zn and Cu phthalocyanines, unsymmetrical Zn phthalocyanine, microwave irradiation. Photodynamic inactivation, E.coli, S.aureus, xenon lamp.