Armut zararlısı Cacopsylla pyri (L.) (Homoptera: Psyllidae)' nin Ankara ilindeki biyolojisi üzerinde araştırmalar
Investigation on the biology of Cacopsylla pyri (L.) (Homoptera: Psyllidae) in Ankara province
  1. Tez No: 224185
  2. Yazar: ŞAKİR HİKMET ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AVNİ UĞUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cacopsylla pyri (L.) Homoptera, Psyllidae morfoloji, biyoloji, çeşit, Cacopsylla pyri (L.) Homoptera, Psyllidae, morphology, biology, cultivars
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ankara ilinde 1998-2007 yılları arasında yürütülen bu çalışmada İç Anadolu Bölgesinde armutların önemli bir zararlısı olan Cacopsylla pyri (L.) (Homoptera: Psyllidae)'nin biyolojisi araştırılmıştır. Laboratuvar çalışmaları Ankara çeşidi üzerinde farklı sıcaklıklarda (20 oC ve 26 oC) ve değişik konukçu çeşitlerinde (Ankara, Deveci, Williams ve Santa Maria) 25 oC' de % 65 oransal nemde 16 saat gün uzunluğu koşullarında yürütülmüştür.Bir dişinin bıraktığı toplam yumurta sayısı sıcaklığa bağlı olarak (20 oC ve 26 oC) 535 ± 108.7 (138 ? 1108) ve 269.5 ± 37 (193 ? 525) adet arasında değişmiştir.Sıcaklık artışına bağlı olarak kısalan ergin yaşam süresinin dişi bireylerde ortalama 50.90 ± 6.77 (29 ? 83) ve 27.20 ± 2.78 (19 ? 39) gün, erkek bireylerde 37.80 ± 4 (18 ? 60) ve 21.00 ± 2 (12 ? 30) gün arasında değiştiği, ayrıca dişi bireylerin erkeklere oranla daha uzun yaşadığı belirlenmiştir.Yumurta açılımı 7.68 ± 0.05 (6 -10) ve 6.34 ± 0.08 (5 ? 10) ile nimf gelişme süreleri 30.00 ± 0.89 (23 ? 37) ve 20.11 ± 0.71 (15 ? 24) gün, sıcaklığa bağlı olarak kısalmıştır. Zararlının kışı ergin döneminde geçirdiği, yılda 5 döl verdiği ve döl sürelerinin ilkbahardan yaz ayına doğru sıcaklık artışına bağlı olarak kısaldığı bulunmuştur. Cinsiyet oranının 1/1'e yakın olduğu saptanmıştır.Çeşitlerle ilgili olarak yapılan çalışmalarda iki yerli çeşit `Ankara' ve `Deveci' çok duyarlı iken, geriye kalan çeşitler `Santa Maria' ve `Williams' duyarlı olarak bulunmuşlardır.Haziran 2008, 88 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, biology of Cacopsylla pyri (L.) (Homoptera: Psyllidae), important pear pest in Central Anatolia region was investigated in 1998-2007. Laboratory studies were conducted Ankara variety at various temperatures (20 oC and 26 oC ) and other varieties (Ankara, Deveci, Williams and Santa Maria ) at 25 oC and 65 % R.H. and 16h photoperiod. Average total number of eggs laid by each female was found to change between 535 ± 108.7 (138 ? 1108) and 269.5 ± 37 (193 ? 525) according to heat. Longevity of the females and males was found shortened by increases in temperature and it was averaged in between 50.90 ± 6.77 (29 ? 83) and 27.20 ± 2.78 (19 ? 39) days in females and 37.80 ± 4 (18 ? 60) and 21.00 ± 2 (12 ? 30) days in males and longevity in females longer than males.Egg hatcing 7.68 ± 0.05 (6 -10) and 6.34 ± 0.08 (5 ? 10) days and nymf developing 30.00 ± 0.89 (23 ? 37) and 20.11 ± 0.71 (15 ? 24) days, periods were found shortened by increases in temperature. C. pyri overwintering as an edult and has 5 generation per a year. It was found to be shortened generation period from spring to summer depend on increasing heat temperature. Sexual ratio was determined aproximetly 1/1.Variety susceptibility studies show that `Ankara? and `Deveci? cultivars were found to be very susceptible on the other hand other cultivars `Santa Maria and `Williams? were found to be susceptible.June 2008, 88 pages