Total diz artroplastisi uygylanan hastalarda nöromusküler elektrik stimulasyonu ve elektromyografik biofeedback uygulamasının erken dönem rehabilitasyon sonuçları üzerine etkisi
The effects of neuromuscular electrical stimulation and electromyographic biofeedback application on early period rehabilitation results of patients with total knee arthroplasty
- Tez No: 224214
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ YÜKSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Total Diz Artroplastisi, Nöromusküler Elektrik Stimulasyonu, Elektromyografik Biofeedback, Diz Ekstansiyon Kaybı, Hastanede Kalma Süresi, total knee arthroplasty, neuromuscular electrical stimulation, electromyographic biofeedback, knee extention limitation, length of hospitalization
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Osteoartrit nedeni ile total diz artroplastisi yapılan hastalarda M. Quadriceps femoris'in refleks inhibisyona uğrayabildiği yapılan çalışmalar ile gösterilmiştir. Oluşan inhibisyonun hangi yöntemler ile daha iyi tedavi edilebileceğine yönelik karşılaştırmalı çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, osteoartrit nedeni ile total diz artroplasti uygulanan ve M. Quadriceps femoris'te inhibisyon görülen hastalarda iki farklı tedavi yöntemi olan Nöromusküler Elektrik Stimulasyonu (NMES) ve Elektromyografik Biofeedback (EMG-B) uygulamasının erken dönem rehabilitasyon sonuçları üzerine etkisini karşılaştırmaktır. Osteoartrit nedeni ile total diz artroplastisi uygulanan 20 hasta rastgele yöntem ile iki gruba ayrılmıştır. Tüm hastalara normal eklem hareket genişliği, ağrı, çevre, motor ünite aksiyon potansiyeli ölçümü, fonksiyonel testler (Timed-Up and Go, 12 metre kendi hızında yürüme, 10 basamak merdiven çıkma-inme) ve Knee Society Rating System değerlendirmeleri yapılmıştır. Her iki gruba aynı rehabilitasyon programı verilmiştir. Farklı olarak bir grubun M. Quadriceps femoris'ine NMES, diğerine ise EMG-B uygulanmıştır. Tedavi sonrası aktif 90º diz fleksiyonu yapabilen, destek ile bağımsız 20 metre yürüyebilen, 10º'den az diz ekstansiyon kaybı olan ve 10 basamak merdiveni bağımsız olarak çıkıp-inebilen hastalar taburculuk kriterlerini tamamlamış kabul edilmiştir. Bulgulara göre her iki yöntem de postoperatif erken dönemde, diz ekstansiyon kaybını azaltmış ve motor ünite aksiyon potansiyelini arttırmıştır (p0.05). Diz ekstansiyon kaybını azaltmada ise NMES uygulaması EMG-B uygulamasından daha etkin bulunmuştur (p=0.05). Sonuç olarak; osteoartrit nedeni ile total diz artroplastisi uygulanan hastalarda, NMES uygulanan hastaların postoperatif erken dönem rehabilitasyon sonuçları EMG-B uygulananlardan daha iyidir.
Özet (Çeviri)
Many studies showed that M. Quadriceps femoris muscles of patients with total knee arthroplasty due to osteoarthritis might have reflex inhibition. However there has not been any comparative studies on which methods that developed inhibition can be cured better with. The aim of this study was to compare the effects of two different treatment methods those were Neuromuscular Electrical Stimulation (NMES) and Electromyographic Biofeedback (EMG-B) application on early period rehabilitation results of patients who have gone through total knee arthroplasty due to osteoarthritis and whose quadriceps femoris muscles have been inhibited later on. Firstly, twenty patients who have got total knee arthroplasty with the cause of osteoarthritis are randomly divided into two groups. The Range of Motion, Pain, Thigh circumference, Motor Unit Action Potential Measuring, Functional Tests (Timed-up and go, 12 meters self paced walking, 10 steps up and down) and Knee Society Rating System assessments have been implemeted on all of the cases. An identical rehabilitation programme is given to the both groups. Differently, NMES has been applied on M. Quadriceps femoris muscles of one group, while in the other group EMG-B has been applied on M. Quadriceps femoris muscles. Patients who can perform 90º active knee flexion, who can freely walk 20 meters with support, who have less than 10º knee extension limitation and who can go up and down 10 steps on their own are accepted as succeeded discharging criteria. According to findings both methods decreased knee extention limitation and increased motor unit action potential during the postoperative early period (p0.05). NMES is more effective than EMG-B on decreasing knee extension limitation (p=0.05). In conclusion, NMES aplication during early rehabilitation period has better results than EMG-B aplication in patients with osteoarthritis who had total knee arthroplasty.