İkinci sınıf kompozit kavite preparasyonu ve pürüzlendirme işlemlerinde Er,Cr:YSGG lazer kullanımının mine ve dentinin yüzey morfolojisi ve kenar sızıntısı üzerine etkilerinin in vitro olarak incelenmesi.
In vitro investigation of the effects of Er,Cr:YSGG laser usage on the enamel and dentin surfaces morphology and microleakage in Class II composite cavity preparation and etching procedures.
- Tez No: 224234
- Danışmanlar: PROF. DR. JALE GÖRÜCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Cr:YSGG lazer, kavite preparasyonu, pürüzlendirme, kenar sızıntısı, SEM, kompozit rezin
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu in-vitro çalışmanın amacı: II. sınıf okluzogingival slot kavitelerin preparasyon ve pürüzlendirme işlemlerinde Er,Cr:YSGG (Erbium, Chromium: Yittrium, Scandium, Gallium, Garnet) lazer kullanılmasının, kavite sınırlarında yer alan mine ve dentin yüzeylerinde meydana getirdiği morfolojik değişikliklerin Tarama Elektron Mikroskobu (SEM) görüntüleri ile incelenmesi ve kompozit rezin restorasyonlarda kenar sızıntı-sına etkilerinin geleneksel yöntemlerle karşılaştırılarak değerlendirilmesidir. Bu çalışmada sağlam, çatlak içermeyen, 55 adet insan molar dişi rasgele 5 gruba ayrılarak kullanılmıştır. Dişlerin mezyal ve distal yüzeylerine, II. sınıf okluzogingival slot kaviteler aşağıda belirtilen preparasyon ve pürüzlendirme işlemleri uygulanarak hazırlanmıştır: Frez ile preparasyon + asit ile pürüzlendirme (Grup I), frez ile preparasyon + lazer ile pürüzlendirme (Grup II), lazer ile preparasyon + lazer ile pürüzlendirme (Grup III), lazer ile preparasyon (Grup IV), lazer ile preparasyon + asit ile pürüzlendirme (Grup V). Asit uygulamalarında (Gluma Acid Gel) total etch tekniği kullanılmıştır. Her gruptan birer örnek, kavite yüzeylerinden SEM görüntüleri alınmak üzere ayrılmıştır. Daha sonra bütün örneklere adeziv (Gluma Comfort Bond) uygulanmış ve posterior kompozit rezinle (SOLITAIRE 2) restore edilmiştir. Bitirme ve polisaj işlemlerinin ardından 5° - 55 °C de birer dakika bekletilerek 500 kez termal siklus uygulanan örnekler 24 saat süreyle 37°C de % 0.5 lik bazik fuksin solusyonunda bekletilmiştir. Daha sonra diş dokusu ve restorasyon arayüzü kenar sızıntısı açısından değerlendirilmiş, veriler Chi- Square ve Fisher's Exact testleri kullanılarak istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Yapılan SEM değerlendirmesinde, lazer uygulanmış örneklerde (Grup II, III, IV, V) minede; smear tabakasının bulunmadığı girintili çıkıntılı krater tarzı bir yüzey oluştuğu, dentinde de smear tabakasının bulunmadığı, basamak tarzı katlı yüzey oluştuğu ve tübül ağızlarının açık olduğu belirlenmiştir. İstatistiksel değerlendirmeler sonucunda grupların okluzal (p=0.003) ve gingival (p=0.000) bölgelerinde gözlenen sızıntılar arasında ve okluzal bölgedeki sızıntı dereceleri ile gingival bölgedeki sızıntı dereceleri arasında (p=0.000) anlamlı farklılık bulunmuştur. Gingival bölgede meydana gelen sızıntının, Grup V de diğer gruplardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fazla olduğu belirlenmiştir (p0.05) gözlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre lazer preparasyonu sonrası herhangi bir pürüzlendirme işlemine gereksinim olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study is the evaluation of the enamel and dentin cavity surface morphologies by Scanning Electron Microscopy (SEM) in Class II occlusogingival slot cavities which were prepared and etched by Er,Cr:YSGG (Erbium, Chromium: Yittrium, Scandium, Gallium, Garnet) laser and assessing their effects on the microleakage at composite resin restorations, and also comparing them with those of traditional methods. In this study fifty five non-carious, sound extracted human molar teeth without visible cracks were used. Class II slot occlusogingival cavities were prepared on the mesial and distal surfaces of every tooth, by laser or bur and etched by laser or acid. The teeth were randomly classified into five groups; bur preparation + acid etching (Group I), bur preparation + laser etching (Group II), laser preparation + laser etching (Group III), laser preparation (Group IV), laser preparation + acid etching (Group V). Acid applications were performed by total etch (Gluma Acid Gel) method. One sample was chosen from each group for Scanning Electron Microscopy (SEM) evaluation. Adhesive (Gluma Comfort Bond) and the posterior resin composite (SOLITAIRE 2) was applied to every sample. After finishing, polishing and thermocycling (5 - 55 °C, dwel time 1 min. 500 cycles) they were stored for 24 hours in a 0.5% basic fuchsin solution at 37 °C. The resin-tooth interface was evaluated on the basis of microleakage. Statistical analysis of the results were performed and compared using Chi-Square test and Fisher?s Exact test. SEM examinations of laser irradiated samples (Groups II, III, IV, V) revealed lack of smear layer, irregular and crater like surface in enamel. Also, these examinations revealed opened dentinal tubules orifice, step like flattered surface and lack of smear layer in dentin. Statistically significant differences were found among the occlusal (p=0.003) and gingival regions microleakage (p=0.001) in groups and between occlusal region and gingival region microleakage (p=0.000).